Antena Meniu Search
x

Video Curăţenie după neregulile din azilurile de bătrâni: "Noi suntem de mai bine de 10 ani aici şi nu am avut nicio reclamaţie"

După seria dezvăluirilor despre viaţa bătrânilor în aziluri, s-a făcut curăţenie! Am continuat să mergem pe urmele sesizărilor venite de la telespectatori. De data aceasta, am găsit totul pus la punct. Şi angajaţi care au văzut la televizor "ce s-a întâmplat".

Francesca Simionescu
de Francesca Simionescu

la 27.06.2021, 19:29

Vezi și

Un azil din sectorul 2 era până de curând asemenea multor altora descoperite de reporterii Observator: centru de tortură pentru bătrâni, după cum ne a reclamat un telespectator. 

"Se ţipa, se înjura şi se închidea uşa la camera. Se mai şi lega de pat, din când în când". Dacă în alte cămine bătrânii erau spălaţi cu buretele de toaletă, aici chiuveta s-ar fi spălat cu mopul. 

"Găleţile cu apă murdară, care se folosea de mai multe ori la spălatul cădiţelor, capacelor de wc, chiuvetelor. Se spăla chiuveta cu mopul cu care se spăla pe jos. Curăţenie se făcea numai când se anunţau controale". 

Astăzi însă lucrurile s-au schimbat. În cămin e linişte, iar bătrânii mai aud şi o vorbă bună pentru miile de lei pe care le lasă aici lunar.

Pe acelaşi subiect

Reporter-infirmieră: - Nu vrea? (n.r să mănânce)

- Nu. 

- Nu vrea astăzi. 

- Încerc. 

Explicaţia? Ne o dau chiar angajaţii.

Reporter-infirmieră: - Cu avizele, cu astea, sunteţi ok? Că am văzut pe la televizor... 

- Noi suntem de mai bine de 10 ani aici şi nu am avut nicio reclamaţie. 

- Am tot văzut pe la televizor... 

- Am văzut şi noi. 

Bătrânii ţinuţi în camere

Un alt telespectator ne-a sesizat că  într un azil din Dobroeşti bătrânii nu sunt scoşi afară, la aer şi că sunt puţini angajaţi care au grijă de ei. Reporterii Observator au găsit acolo o asistentă, o infirmieră şi 10 bătrâni. Unul singur era afară, la aer. Ceilalţi, stăteau la sala de mese sau în camere. În schimb în azil bubuia muzica. Angajaţii erau la curent cu anchetele Observator

- Am auzit şi noi ce s-a întâmplat prin alte cămine.

- Puteţi să întrebaţi şi pe cei care sunt conştienţi, să vă spună, noi nu facem aşa ceva.

- Am văzut şi eu, da.

Căminul din Dobroeşti nu apare pe lista celor acreditate de Ministerul Muncii. 

Tariful într-un azil este între 2.500 şi 4.000 de lei, dar pentru aceşti bani bătrânii nu primesc pampers, medicamente şi stau la grămadă cu alţii în cameră. Practic, spaţiul personal al fiecăruia nu este mai mare de 4 metri pătraţi. Cei care stau singuri in cameră plătesc între 8.000 şi 9.000 lei lunar. Un tarif extravagant pentru o ţară unde pensie medie este de 1.400 lei iar salariul mediu 3.500 lei. 

Vom prezenta şi în zilele următoare poveşti din azilurile din România. Te invităm să Fii Observator şi să împărtăşeşti cu noi experienţele folosind formularul de pe site-ul observatornews.ro, în secţiunea Fii Observator, sau pe WhatsApp la numărul 0722.699.800. 

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Fii Observator » Curăţenie după neregulile din azilurile de bătrâni: "Noi suntem de mai bine de 10 ani aici şi nu am avut nicio reclamaţie"