Antena Meniu Search
x

Orice iniţiativă privind soarta ursului agresiv din Suceava, blocată în birocraţia românească. Animalul a făcut prăpăd în gospodăriile oamenilor

Un urs a băgat spaima în localnicii din comuna suceveana Pojorâta. Animalul a omorât până acum 6 viţei din localitate, iar pagubele depășesc 11.000 de lei. Sătenii au reuşit să şi filmeze unul dintre atacuri, fiindcă ursul nu se sperie de prezenţa lor, iar Ocolul Silvic a trimis la Ministerul Mediului documente pentru a se aproba împuşcarea animalului care a devenit un real pericol pentru oamenii din zonă.

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 14.05.2021, 01:03

Ursul a făcut prăpăd în gospodăriile oamenilor

Oamenii terorizaţi de urs l-au filmat noaptea la doar 100 de metri de locuinţă după ce a atacat şi ucis un viţel aflat pe păşune. Deşi au încercat să-l sperie, animalul nici nu s-a sinchisit de prezenţa lor. Este al şaselea viţel care cade victimă ursului agresiv.

Ilie Bedrulea, păgubit: "Părerea mea e că e adus şi e trăit tot aşa printre tomberoane, de undeva de unde umblă, din oraşe. N-a omorât niciodată doi, cu ani în urmă doi sau trei. Unul. A omorât unul, l-a mâncat, s-a dus şi dacă a mai venit, peste o lună sau două. Dar asta a omorât cinci deodată. El s-a asigurat că are mâncare.

Maria Bedrulea, soţia păgubitului: "Soţul merge cu animalele si eu seara fac naveta. Şi vă daţi seama că dacă mă întâlnesc cu el... pericol".

Localnicii îngroziţi de atacurile ursului

Pe acelaşi subiect

Locanicii sunt şi ei îngroziţi după atacurile ursului. "Nu ştiu dacă aş avea putere să stau în faţa lui. Eu am văzut în viaţa mea şi urs şi lup şi râs şi am umblat mult. Dar sincer, credeţi că, ce-aş face? Aş da-o cu fuga!"

"Problema e când o sâ apară ziua. Acum e ok că sunt restricţii, după 10 nu ieşim, stăm cuminţi în case, problema e când îţi apare în curte". 

Andreea Petrescu, reporter Observator: "Aici în această zonă a drumului european 85 a fost filmat ursul cum orbecăia pe străzi, iar la un moment dat, după ce mai multe maşini au trecut şi l-au claxonat a sărit gardul acestei gospodării".

Apărătorii animalului exclud varianta uciderii

Direcţia Silvică a iniţiat procedura pentru ca animalul să fie împuşcat sau relocat. 

George Celsie, purtător de cuvânt Direcţia Silvică Suceava: "Din punctul meu de vedere, dacă ursul ăsta a omorât cinci viţei, astă noapte am înţeles că a mai omorât unul, ăsta nu mai are nicio şansă. Îl reloci în altă parte, va face acelaşi lucru. Ăsta trebuie recoltat, împuşcat şi terminat cu el".

Apărătorii animalului exclud varianta sacrificării.

Cristina Lapis, reprezentant Sanctuarul de Urși Zărnești: "Trebuia imediat acţionat pentru că el va continua să vină şi cu cât găseşte mai multă mâncare cu atât va prinde mai mult curaj. Trebuie tranchilizat şi mutat în altă zonă mult mai departe, nu 5 kilometri mai încolo, că ursul îl face în 30 de minute". 

Birocraţia împiedică însă orice iniţiativă urgentă. Actele încă se plimba între instituții şi mai durează până ajung la minister.

Tanczos Barna - ministrul Mediului: "Nu există în momentul de faţă, cel puţin acum o oră şi jumătate două ore, nu exista nicio documentaţie cu privire la acel urs la ministerul Mediului".

Până atunci, localnicilor nu le rămâne decât să se păzească pe ei şi animalele din curte.

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca marile magazine să fie închise în weekend?

Observator » Fii Observator » Orice iniţiativă privind soarta ursului agresiv din Suceava, blocată în birocraţia românească. Animalul a făcut prăpăd în gospodăriile oamenilor