Antena Meniu Search
x

"Generaţia Pierdută", primul episod, astăzi, ora 19:00, la Observator

Uitaţi-vă la ceas. Şi, când se face ora 19:00, daţi pe Antena 1, la Observator. E primul episod cu primul copil al Generaţiei Pierdute

Vezi și

Uitaţi-vă la ceas. Şi, când se face ora 19:00, daţi pe Antena 1, la Observator. E primul episod cu primul copil al Generaţiei Pierdute

Emilia Mădălina Varga. Patru ani. Priveşte cu ochi mari către o doamnă care îi zâmbeşte, o mângâie, vrea să o îmbrăţişeze, să o ia de acolo, din orfelinat, şi să o ducă în America la părinţii ei adoptivi. Nu vorbeşte, se leagănă acel legănat al copiilor din orfelinatele groazei şi ţine strâns în braţe o jucărie de pluş. Se ţine precum un căţel după educatoarea care, probabil, e cel mai aproape de ea.

Într-un final, când este luată în braţe de doamna care-i vorbeşte într-o limbă străină, mică Emilia o priveşte în ochi şi râde. Aici, se opreşte filmul din 1994. După 20 de ani, îl reia Mihaela Biliovschi, corespondent Observator în America.

Emilia Huss dansează, râde, plânge, scrie cântece şi are acasă un panou întreg cu România. Din copilul filmat acum 20 de ani la Sighet, unul dintre polurile suferinţei copiilor instituţionalizaţi ai României, au rămas ochii mari şi puţin din legănatul copilăriei orfane de dragoste şi bucurii. Ea stă într-o casă frumoasă, alături de o mamă adoptivă care o iubeşte.

În România, mama şi tatăl au fost găsiţi de reporterul Observator Andreea Ţopan. Părinţii care au abandonat-o pe Emilia în leagăn, la Sighet, stau în bordeie de pământ, alături de cei 12 fraţi ai feţei din America.

170.000 de copii au fost lăsaţi în orfelinatele României. În jur de 30.000 au fost adoptaţi în anii ’90. Mai mult morţi decât vii au luat drumul străinătăţii. Au căpătat alte nume şi altă viaţă. Una infinit mai bună decât oroarea trăită în leagănele suferinţei.

De Ziua Adopţiei, echipa Observator va propune să-i vedeţi pe copiii pierduţi ai României. Căci ţara asta n-a avut grijă de ei, pe unii i-a vândut din foame şi disperare, pe alţii i-a lăsat să plece fără să se gândească la ce pierde: o generaţie, un viitor.

Lunea şi joia, potriviţi-vă ceasurile. La 7 seara, la Observator, îi vedeţi pe Emilia, Alex fost Ionuţ, Tommy fost Constantin, Rob fost Florin, Laura fosta Lăcrămioara, Kathryn fosta Cristina, Erika fosta Luminiţă, Ryan fost Stejărel şi tot aşa până la 17. 17 copii deveniţi adulţi care descoperă cum au fost adoptaţi. Care au steagul României în camera lor, în curtea casei frumoase din America, în dulapul cu haine, în fotografii şi în suflet.

17 copii care şi-ar da viaţa pentru România. O ţară care a pierdut nu doar 17, ci zeci de mii de copii. Însă GENERAŢIA PIERDUTĂ poate deveni şi GENERAŢIA CÂŞTIGATĂ. Dacă ne asumăm trecutul odios, dacă o vom ajuta să ni se alăture şi să fie din nou parte din România şi viitorul ei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Generatia Pierduta » "Generaţia Pierdută", primul episod, astăzi, ora 19:00, la Observator