Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Generaţia sub presiune a luat proporţii: sportul a pierdut teren în pandemie. La doar 12 ani, Mihai s-a îngrăşat 10 kg în doi ani: "Obosea când ieşea afară cu prietenii"

Copiii sedentari de azi sunt adulţii obezi de mâine. Generaţia sub presiune a luat proporţii pentru că nu mai face sport. Este semnalul de alarmă tras de medici, care tratează tot mai mulţi copii şi adolescenţi îmbolnăviţi de kilogramele în plus. Sportul a pierdut teren mai ales în pandemie. În plus, sunt mii de şcoli în România care nu au nici sală, nici teren de sport. Iată rezultatul.

de Mădălina Iacob

la 22.11.2021 , 20:59

"Stăteam foarte mult în casă, stând mult în casă, mâncând multe dulciuri şi nefăcând mişcare, m-am îngrăşat uşor-uşor", a declarat Mihai Florin Traian. Este povestea a mii de copii, închişi de pandemie în case. Mihai are 12 ani şi a luat în greutate aproape 10 kilograme numai în ultimii doi ani. "Mă trezeam, mâncam micul dejun, în timpul orelor, mai luăm câte o ciocolată, o napolitană, după ce terminam orele, stăteam şi mă jucam, luam o pungă de chipsuri, suc, masa de seara, mai mâncam câte ceva, cartofi prăjiţi", povesteşte Mihai Florin Traian.

Sportul pierde teren, copiii îşi pierd sănătatea

"Când ieşea afară cu copiii obosea, nu mai putea să joace foarte mult cu mingea, cu bicicleta, începea să gâfâie, mai pe româneşte", a declarat Marian Traian, tatăl copilului. Reţeta sigură spre boală. Mai ales când mişcarea e înlocuită cu jocuri pe calculator.

Vezi și

"Consumul de TV, tablete şi calculatoare a crescut cu 57% în timpul pandemiei. Am consumat mai mult ecran, mai multă mâncare, nu am făcut activitate fizică şi am ajuns în situaţia în care rata obezitatii s-a dublat", a declarat Bogdan Pascu, endocrinolog. "Unii dintre ei ajung să mănânce pentru a compensa unele nevoie fireşti, de exemplu, joaca afară, întâlnirile cu prietenii, nevoia de a merge la şcoală şi de a fi un mediu caracteristic pentru vârsta ta", a declarat Şerban Damian, nutriţionist.

Pe acelaşi subiect

În pandemie, doar 25% dintre copii au ieşit din casă la plimbare zilnic

În pandemie, doar 25% dintre copii au ieşit din casă la plimbare zilnic. Mai afectaţi au fost elevii din mediul urban, captivi între betoane. Sportul a pierdut teren şi în şcoli. În jur de 2.500 de unităţi de învăţământ din toată ţara nu au săli sau terenuri de sport. Rezultatul: jumătate dintre copiii de până în 14 ani NU mai fac mişcare. Şi 9 din 10 adulţi ajung să ducă o viaţă sedentară.

"Pe termen mediu şi lung sunt candidaţii perfecţi pentru boli cardio-vasculare, probleme serioase cum ar fi tipuri de cancer care se asociază cu excesul ponderal", a declarat Şerban Damian, nutriţionist. E rezultatul a zeci de ani în care sportul a fost neglijat în România. Cu o infrastructură în paragină, copiii care vor să facă sport nu mai au multe opţiuni. Cluburile private nu sunt accesibile oricui. Soluţia rămâne mişcarea în familie.

Aşadar, 30 de minute de mers pe jos ar trebui să fie regulă pentru orice adult. Practic, cei peste 10 mii de pasi numărati de telefonul mobil trebuie depasiti in fiecare zi a saptamanii. Copiii, însă, au nevoie si mai mare de mobilitate, aşa că plimbarea nu e suficientă. Faceţi activităţi si jocuri in aer liber,  alergare, căţărat, gimnastică sau chiar dans. Mai mult de o oră zilnic

Mădălina Iacob Like

De la prima transmisiune live, la înâlnirea cu Papa Francisc, funeraliile Reginei Elisabeta a doua, încoronarea regelui Charles şi până la ceremonia luminii sfinte din Ierusalim, meseria de jurnalist mă surprinde şi mă învaţă întotdeauna câte ceva.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Greu de mic » Generaţia sub presiune a luat proporţii: sportul a pierdut teren în pandemie. La doar 12 ani, Mihai s-a îngrăşat 10 kg în doi ani: "Obosea când ieşea afară cu prietenii"