Antena Meniu Search
x

85 de ani de la nașterea muzicianului Ray Charles

Cântărețul și pianistul american Ray Charles (Ray Charles Robinson) s-a născut la 23 septembrie 1930, în Albany, Georgia. De-a lungul întregii sale cariere a reușit să împletească într-un mod aparte o paletă de genuri muzicale: gospel, rhythm&blues, soul, rock'n'roll, country, jazz, big band și blues.

Cântărețul și pianistul american Ray Charles (Ray Charles Robinson) s-a născut la 23 septembrie 1930, în Albany, Georgia. De-a lungul întregii sale cariere a reușit să împletească într-un mod aparte o paletă de genuri muzicale: gospel, rhythm&blues, soul, rock'n'roll, country, jazz, big band și blues.

A fost atras de muzică de la o vârstă foarte fragedă. Deși orb, înainte de a împlini 5 ani a început să cânte la pian. Mama sa l-a învățat să se descurce utilizând auzul. A fost trimis la o școală pentru nevăzători unde a învățat să citească partituri în limbajul Braille. Aici a studiat mai multe instrumente și s-a apropiat de jazz, swing, gospel, blues și country.

A început să cânte în cluburi și localuri cu o formație country & western numită The Florida Playboys. În 1948, la 17 ani, a străbătut țara până la Seattle unde a început să cânte în stilul lui Nat King Cole și al lui James Brown. În 1949 a înregistrat primul single pentru casa de discuri Swingtime Records, iar patronul acesteia l-a pus în legătură cu formația lui Lowell Fulsom.

În 1950 a semnat un contract cu Atlantic Records. Deși contestat la început, a cucerit publicul iar radiourile l-au promovat foarte repede. În anul 1956 a lansat piesa "I've Got a Woman", aceasta fiind urmată de o serie de piese de succes printre care "What'd I Say", "Down în My Own Tears", "Unchain My Heart" și "Hit the Road Jack".

În 1959 a semnat un contract cu ABC Paramount. Negocierea a fost în favoarea lui Ray care a obținut cele mai bune condiții pe care un artist le câștigase până atunci. Din această perioadă datează și schimbarea stilului său muzical și orientarea sa către country & western. Audiența sa a crescut în această perioadă din care datează piese ca "Georgia on My Mind", "I Can't Stop Loving You", "Born to Lose", "Busted".

În anii '70 a lansat o nouă versiune a melodiei "America the Beautiful" care a subliniat încă o dată stigmatul luptei și al sacrificiului care l-a marcat pe Ray Charles. În 1994 s-a aflat și în țara noastră susținând un recital la Cerbul de Aur de la Brașov.

În 2004, regizorul Taylor Hackford realizează filmul biografic "Ray", marele artist fiind interpretat de actorul Jamie Foxx, care a și câștigat de altfel un premiu Academy Award pentru acest rol.

De-a lungul carierei, a câștigat 12 premii Grammy, iar în 1988 premiul Grammy pentru întreaga carieră. Numele său este prezent în Hall of Fame al Rock—ului, Blues-ului, cât și în al Premiilor pentru imagine ale Asociației Naționale pentru Drepturile Persoanelor de Culoare din SUA (NAACP Image Awards).

Ultima sa apariție publică a fost alături de actorul Clint Eastwood, la 30 aprilie 2004, cu ocazia desemnării studiourilor de înregistrare ale muzicianului, construite drept obiectiv istoric al orașului Los Angeles.

A murit la 10 iunie 2004, la reședința sa din Beverly Hills. Artistul a lansat multe piese celebre, care au rămas în memoria fanilor — "I can't stop loving you", "Georgia On My Mind", "We Are the World", "America the Beautiful", "Hit the Road Jack", "Unchain My Heart", "This Little Girl of Mine", "Lonely Avenue", "Busted", "Night Time Is the Right Time".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Inedit » 85 de ani de la nașterea muzicianului Ray Charles