Antena Meniu Search
x

Video Afacerea cu care un român din Buzău a dat lovitura. Cornel a furat meserie din Germania, iar acum primeşte oferte din toată ţara

Un buzoian de 30 de ani are succes cu o meserie tot mai rară - potcovitul cailor. A lucrat zece ani în străinătate şi s-a întors cu tehnici avansate când vine vorba de potrivitul potcoavelor. Bărbatul este căutat de centre mari de echitație și de proprietarii de cai de rasă din toată țara. Ca să onoreze fără pic de întârziere toate comenzile, acesta a transformat o dubă într-o potcovărie mobilă.

de Redactia Observator

la 15.09.2022, 09:45

Vezi și

"Pentru mine e destul de simplu, pentru că fac asta în fiecare zi."

Cornel Irimia a învăţat meşteşugul potcovitului tocmai în Germania, la un centru de echitaţie. S-a întors în ţară cu tehnici noi şi cu o dubă transformată în atelier mobil de potcovărie.

 Cornel Irimia, potcovar: "Am mers în câteva locuri din țară unde sunt folosiți caii pentru echiație, iar acolo am vazut starea precară a copitelor. Și atunci am decis că ar fi cazul să vin acasă și încetul cu încetul să ma ocup și de caii noștri de acasă." 

O pasiune transformată în afacere

Pe acelaşi subiect

Pentru Cornel, potcovăritul este mai mult decât o afacere. Este rodul pasiunii sale pentru cai, iar atelierul său mobil are toate dotările necesare. Operațiunea începe cu eliminarea potcoavelor tocite și curățarea copitelor.

Cornel Irimia, potcovar: "Copita calului trebuie curaţată nici mult, dar nici puţin. Cu mare atenţie curăţăm copita. După ce am ales potcoava potrivită, am format-o după copită, acum urmează să o prindem în cuie."

În atelierul mobil al lui Cornel se găsesc potcoave pentru toate mărimile și rasele de cai. Prețurile serviciului diferă în funcție de mărimea cailor și activitățile pentru care sunt antrenați.

Cornel Irimia, potcovar: "Pentru un potcovit simplu, adică un curățat, scurtat și bătut de potcoave drepte, ca cele de aici, fără a mai pune pastile vidia, costă undeva între 300 și 350 de lei."

Pe lângă costul schimbării potcoavelor, proprietarii cailor mai au de plătit combustibilul pentru deplasarea dubei pe care buzoianul a transformat-o în potcovărie mobilă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Inedit » Afacerea cu care un român din Buzău a dat lovitura. Cornel a furat meserie din Germania, iar acum primeşte oferte din toată ţara