Antena Meniu Search
x

BANC DE COLECŢIE! Gluma INTERZISĂ de comunişti pentru care românii făceau închisoare

Cele mai bune bancuri, dar şi cele mai periculoase, erau, înainte de '89, despre comunişti. Sute de romani au ajuns în închisoare din cauza unor astfel de glume. O dovedesc rechizitoriile păstrate la Arhivele Naţionale

Cele mai bune bancuri, dar şi cele mai periculoase, erau, înainte de 89, despre comunişti. Sute de romani au ajuns în închisoare din cauza unor astfel de glume. O dovedesc rechizitoriile păstrate la Arhivele Naţionale

Arhivele Naţionale din judeţul Hunedoara păstrează o serie de dosare penale în care au fost anchetaţi primii opozanţi ai regimului comunist după 1945. Potrivit documentelor, au fost nenumărate cazurile în care oamenii au ajuns în închisoare pentru motivul simplu că au spus bancuri despre comunişti şi despre liderul URSS, Iosif Stalin, sau după ce au afirmat că noul regim este dăunător viitorului ţării.

Sabin Nistor (41 de ani), un plugar din satul Brotuna, (comună Vaţa de Jos), a ajuns în închisoare în martie 1948, după ce fusese denunţat de un localnic pentru că a spus o anecdotă despre Petru Groza şi Iosif Stalin.

Recunosc că în vara sau în toamna anului 1947 am spus la mine în casă, la soţia mea, fiind prezenţi şi alţi locuitori, între care Cristian Partenie o poveste auzită şi de mine acum vreo doi ani în tren de la un ţăran necunoscut şi anume că o femeie a născut trei copii, doi băieţi şi o fată, şi le-a pus numele Stalin, Petru şi Ţara. Într-o zi s-a dus cineva la femeia aceasta şi a întrebat-o ce îi fac copiii, iar ea a răspuns: Petru doarme, Stalin suge şi ţara plânge”, a mărturisit săteanul din Brotuna, potrivit Adevărul.ro.

Procurorii l-au trimis în închisoare, pentru ofensă adusă naţiunii. Plugarul Cristian Partenie, cumnat al lui Sabin Nistor, a fost denunţătorul lui.

„Cu circa şase săptămâni în urmă, învinuitul Nistor Sabin a venit la mine acasă, cam ameţit de băutură, şi mi-a spus o poveste, pe care o auzise şi el. Anume că o femeie a născut trei copii, doi băieţi şi o fată, şi le-a pus numele de Stalin, Petru şi Ţara. La botez, fiind invitat ca naş domnul prim-ministru dr. Petru Groza, domnia sa a trimis un delegat ca să-l reprezinte şi să ducă darurile obişnuite. Acest reprezentant a întrebat ce fac copiii şi femeia a răspuns Ţara plânge, Stalin suge şi Petru doarme”, a fost mărturia denunţătorului, păstrată la Arhivele Judeţului Hunedoara.

Din păcate, au fost sute de astfel de cazuri într-o perioadă scurtă. Pedepsele primite pentru bancuri despre comunişti ajungeau la câteva luni de închisoare, la care se adăugau amenzi.

CITEŞTE ŞI Din culisele comunismului! Ceauşescu şi-a schimbat DATA NAŞTERII! Motivul e incredibil

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Inedit » BANC DE COLECŢIE! Gluma INTERZISĂ de comunişti pentru care românii făceau închisoare