Antena Meniu Search
x

Video Berzele se întorc în ţară, după un drum de mii de kilometri. De ce au venit atât de devreme acasă

Au venit berzele. Dacă în alţi ani, erau păsări rare în această perioadă, acum s-au grăbit să ajungă acasă, la cuiburile lor. În mai multe localităţi, au fost amenajate coşuri speciale pentru ca berzele să nu atingă firele de electricitate atunci când îşi refac casele.

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 22.03.2024, 22:35

Vezi și

După un drum istovitor, de mii de kilometri, berzele au ajuns la cuiburile lor în comuna Ozun. "Așa arată, poate, cel mai frumos semn al începutului de primăvară. E plin de berze în judeţul Covasna și păsările lucrează acum la consolidarea cuiburilor de anul trecut", a transmis Claudiu Loghin, reporter Observator.

Berzele s-au grăbit spre casă

"Și ce înseamnă lucrul acesta? Păi că vine primăvara. E bine, că a fost suficient de mult iarnă", spune o localnică. Cele mai multe cuiburi de berze sunt fixate pe coșuri metalice, special montate de compania de distribuție a energiei electrice. Se evită astfel electrocutarea păsărilor și pagubele la rețea. În întreg județul au fost inventariate, anul trecut, 364 de cuiburi de berze.

"A sosit mai repede şi asta observăm în fiecare an. Câte o zi, câte o săptămână mai repede. Trebuie să spunem că este de la încălzirea globală", a explicat Kelemen Laszlo, președinte Asociație Ornitologie.

Şi la Sibiu, berzele au revenit. "Am încercat pe cât posibil să le protejăm pentru că ele îşi fac cuiburi la înălţime şi ar putea sa aiba contact cu firele de curent", spune Emanuel Beniamin, reprezentant primărie.

Comuna Cristian este vestită pentru numărul mare de berze. Sunt peste 60 de cuiburi amenajate pe stâlpii de electricitate, în care au ieşit din găoace peste 190 de pui.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 21 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Inedit » Berzele se întorc în ţară, după un drum de mii de kilometri. De ce au venit atât de devreme acasă