Antena Meniu Search
x

Video Cea mai bizară tradiţie de Bobotează: hâzii au intrat peste oameni în case. Obicei secular, adaptat în 2023

Un obicei aparte are loc de secole în fiecare ajun al Bobotezei în Bistrița-Năsăud. Cetele de "hâzi" cutreieră ulițele satelor pentru a alunga spiritele rele. Tineri sau bătrâni, localnicii se îmbracă în haine ponosite și poartă măști care mai de care mai înfiorătoare.

de Redactia Observator

la 06.01.2023, 08:00

Vezi și

Oamenii din Chintelnic respectă cu sfinţenie tradiţia a cărei vechime se pierde în negura timpului. De la mic la mare, localnicii se deghizează în cele mai înfricoşătoare personaje şi ies la colindat. Întrebat în ce s-a costumat, un participant răspunde: "În Pokemon. Alungă spiritele rele din casele oamenilor". Un altul s-a îmbrăcat în Chucky, cu un rol "malefic": "Să facă crime!"

Obicei inedit de Bobotează

Oamenii au fost colindaţi, ca spiritele rele din sat să se sperie. În semn de mulţumire, localnicii i-au recompensat cu ce au avut ei mai bun: "Un pahar de vin, de ţuică, o prăjitură". Cei mici au fost încântaţi. "Unii oameni se îmbracă amuzant, alţii se îmbracă mai puţin amuzant", povesteşte o fetiţă care susţine că nu îi e frică deloc.

Hâzii populează ulițele satului an de an, de mai bine de jumătate de mileniu. "Este un obicei foarte vechi. Vin costumaţi în tinere care sunt însărcinate, în nuntaşi şi chiar şi Moartea apare, deci este un fel de viaţa de la ţară am putea spune", a explicat Grigore Linul, preot paroh Chintelnic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Inedit » Cea mai bizară tradiţie de Bobotează: hâzii au intrat peste oameni în case. Obicei secular, adaptat în 2023