Antena Meniu Search
x

Foto Comoară dezgropată după 1.000 de ani. Descoperirea uluitoare făcută de o daneză, într-un lan de porumb

O descoperire făcută întâmplător de o tânără care detecta metale într-un lan de porumb i-a surprins pe arheologii danezi. Tezaurul, vechi de mai bine de 1.000 de ani, era îngropat la doar opt kilometri de castelul viking Fyrkat şi are o uriaşă valoare istorică. Comoara găsită acum aduce la viaţă o poveste fantastică, susţin experţii.

de Redactia Observator

la 23.04.2023, 15:18

Aproape 300 de monede de argint despre care se crede că au mai mult de 1.000 de ani au fost descoperite lângă o fortăreaţă vikingă din nord-vestul Danemarcei. Tezaurul, situat în două locuri nu departe unul de altul, a fost dezgropat de o tânără care detecta metale într-un lan de porumb.

Descoperire rară, în lanul de porumb

"Un tezaur ca acesta este foarte rar", a declarat pentru AFP Lars Christian Norbach, directorul muzeului din Iutlanda de Nord, unde vor fi expuse artefactele. Monedele de argint au fost găsite la aproximativ cinci mile de fortăreaţa vikingă Fyrkat, lângă oraşul Hobro. Deoarece ambele au inscripţii în cruce, se crede că datează din anii 980, a spus muzeul, conform Mediafax.

Tezaurul include monede daneze, arabe şi germanice, precum şi piese de bijuterii originare din Scoţia sau Irlanda, potrivit arheologilor. Norbach a spus că descoperirile au fost din aceeaşi perioadă cu fortul construit de regele Harald Bluetooth şi ar oferi mai multe informaţii despre istoria vikingilor.

„Cele două comori de argint în sine reprezintă o poveste absolut fantastică, dar să le găseşti îngropate într-o aşezare la doar opt kilometri de castelul viking Fyrkat al lui Harald Bluetooth este incredibil de interesant”, a declarat arheologul şi curatorul muzeului Torben Trier Christiansen într-un comunicat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Inedit » Comoară dezgropată după 1.000 de ani. Descoperirea uluitoare făcută de o daneză, într-un lan de porumb