Antena Meniu Search
x

Video Copiii încep să pună tot mai multe întrebări despre existența lui Moș Crăciun. Ce ar trebui să răspundă părinții

Ce ar fi Crăciunul fără Moș Crăciun? Și ce ar fi Moș Crăciun fără magia care îl face să ne împlinească tuturor cele mai arzătoare dorințe. Într-o singură noapte, de la un capăt la altul al Pământului. Unii ar spune că nu este adevărat, că este o invenţie pentru bucuria copiilor. Și că cei mici s-ar putea simți trădați sau păcăliți. Dar nu este deloc așa!

Mihaela Călin
de Mihaela Călin

la 26.12.2022, 13:31

Vezi și

Mihaela Călin, reporter Observator: Bătrânelul cu barbă albă şi veşmânt roşu nu mai este o nălucă misterioasă pentru mulţi dintre noi. Până la seara de Ajun copiii se întâlnesc cu Moşu de mai multe ori chiar. Asta poate isca şi nişte întrebări. De exemplu. Moşule cum reuşeşti să ajungi la toţi copiii într-o singură noapte. Răspunsul este simplu: Magie!

Dar s-ar putea ca unii prichidei să nu mai fie convinși atât de ușor de puterea acestui cuvânt. Și atunci am întrebat specialiștii cum putem continua povestea.

Copiii încep să pună tot mai multe întrebări atunci când vine momentul adevărului

Mihaela Călin, reporter Observator: Începând cu vârsta de 7-8 ani ei încearcă să facă diferenţa între realitate şi imaginar. Ei îşi caută răspunsul la întrebări şi dacă ei vă întreabă, e bine să îi susţineţi în căutarea lor şi să le oferiţi răspunsurile corecte. Ei au nevoie să ştie adevărul.

Pe acelaşi subiect

Mihaela Tone, psihoterapeut: Până la vârsta de 7 ani copiii practic trec printr-un stadiu de evoluţie a gândirii lor în care predomină gândirea magică. Ceea ce înseamnă că ei în mod natural cred că Moş Crăciun există, cred că toate personajele există, cred că toate poveştile sunt adevărate.

Părinte: Consider că e bine să păstrăm o parte din tradiţii pentru că şi aşa, ca şi popor şi aşa ne pierdem identitatea.

Copiii însă încep să pună tot mai multe întrebări atunci când vine momentul adevărului care deconspiră de fapt magia pe care o fac oamenii. 

Mihaela Tone, psihoterapeut: Cu cât avansează mai mult în vârstă pentru el dezamăgirea va fi mai puternică, se va simţi trădat şi minţit.Și de aici avem 3 mari detrimente: în primul rând îşi poate pierde încrederea în părinţi dacă părinţii însistă în minciună, îşi poate pierde încrederea în propria persoană şi de aici poate învăţa să mintă la rândul lui.

Mihaela Călin, reporter Observator: Deja a devenit o tradiţie ca prima întâlnire din an cu Moş Crăciun să fie aşa, în persoană. Aici nu primesc cadouri, dar îi pun chiar ei, personal ce cadori îşi doresc. 

Și după ce i-au spus Moșului tot ce își doresc, copiilor nu le mai rămâne decât să aștepte cuminți și răbdători pentru ca magia darurilor de Crăciun să se adeverească.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Inedit » Copiii încep să pună tot mai multe întrebări despre existența lui Moș Crăciun. Ce ar trebui să răspundă părinții