Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Descoperire extraordinară în Indonezia, veche de 51.200 de ani. Cercetătorii, fascinați: "Cele mai vechi dovezi"

Pe tavanul unei peşteri de calcar, de pe insula indoneziană Sulawesi, oamenii de ştiinţă au descoperit un desen care înfăţişează trei siluete asemănătoare oamenilor interacţionând cu un porc sălbatic, în ceea ce au stabilit că reprezintă cea mai veche pictură rupestră din lume cunoscută şi datată cu certitudine până în prezent şi care a fost creată în urmă cu cel puţin 51.200 de ani, informează Reuters, potrivit Agerpres.

de Redactia Observator

la 05.07.2024 , 16:18

Descoperire extraordinară în Indonezia, veche de 48.000 de ani. Cercetătorii, fascinați
Descoperire extraordinară în Indonezia, veche de 48.000 de ani. Cercetătorii, fascinați - Profimedia

Cercetătorii au folosit o nouă abordare ştiinţifică pentru a determina vârsta minimă a picturii recent descoperite în peştera Leang Karampuang din regiunea Maros-Pangkep a provinciei Sulawesi de Sud, folosind un laser pentru a data un tip de cristal numit carbonat de calciu, care s-a format în mod natural deasupra picturii.

Cercetătorii au folosit o nouă abordare ştiinţifică pentru a determina vârsta minimă a picturiIor

"Noua metodă reprezintă o îmbunătăţire semnificativă faţă de alte metode şi ar trebui să revoluţioneze datarea artei rupestre la nivel mondial", a declarat Maxime Aubert, specialist în ştiinţe arheologice la Universitatea Griffith din Australia şi totodată unul dintre autorii principali ai studiului publicat miercuri în revista Nature.

Articolul continuă după reclamă

Scena, dominată de reprezentarea unui porc sălbatic printr-un desen cu dimensiunile de 92 cm x 38 cm, care stă în picioare, alături de trei siluete mai mici asemănătoare oamenilor, este pictată într-o singură nuanţă cu un pigment roşu închis. În peşteră există şi alte desene cu porci. Cercetătorii au interpretat acea pictură rupestră ca fiind o scenă narativă, ceea ce, potrivit lor, ar face din ea cea mai veche dovadă cunoscută până în prezent a utilizării povestirii în artă.

Pe acelaşi subiect

"Cele trei siluete asemănătoare oamenilor şi cea a porcului nu au fost în mod clar reprezentate în mod izolat, ca părţi separate ale panoului de artă rupestră", a declarat arheologul Adam Brumm de la Universitatea Griffith, un alt coordonator al studiului.

"Mai degrabă, juxtapunerea figurilor - modul în care sunt poziţionate una în raport cu cealaltă - şi modul în care interacţionează au fost în mod clar deliberate şi transmit un sentiment inconfundabil de acţiune. Ceva se întâmplă între aceste figuri. Se spune o poveste. Evident, nu ştim care a fost povestea", a adăugat Adam Brumm.

Cercetătorii au folosit o nouă abordare ştiinţifică pentru a determina vârsta minimă a picturii

Pictură avea o vechime de cel puţin 48.000 de ani

Cercetătorii au folosit aceeaşi metodă de datare pentru a reevalua vârsta unei alte picturi rupestre din Sulawesi, dintr-un sit numit Leang Bulu' Sipong 4, care descrie, de asemenea, o scenă narativă, de data aceasta înfăţişând figuri aparent parţial umane, parţial animale, în timp ce vânau porci sălbatici şi bivoli pitici. S-a dovedit astfel că acea pictură avea o vechime de cel puţin 48.000 de ani, fiind realizată cu peste 4.000 de ani mai devreme decât se credea.

"Noi, ca oameni, ne definim ca o specie care spune poveşti, iar acestea sunt cele mai vechi dovezi ale noastre", a declarat Maxime Aubert.

În pictura din peştera Leang Karampuang, interacţiunea dintre siluetele cu aspect uman şi porcul sălbatic, o specie care încă trăieşte pe insulă, este oarecum criptică.

"Două dintre aceste figuri ţin în mână un fel de obiect şi cel puţin una dintre siluete pare să se întindă spre capul porcului. O altă figură este poziţionată direct deasupra capului porcului, într-o poziţie răsturnată", a declarat Adam Brumm.

Se cunosc puţine lucruri despre oamenii care au creat picturile rupestre din Sulawesi. Maxime Aubert a declarat că picturile s-ar putea dovedi a fi mai vechi decât vârsta minimă determinată prin noile teste şi că ele ar putea data de la primul val de Homo sapiens care au trecut prin acea regiune, ajungând în cele din urmă în Australia în urmă cu aproximativ 65.000 de ani, în timpul migraţiei lor din Africa.

Până acum, cea mai veche pictură rupestră cunoscută era cea din peştera Leang Tedongnge, tot din Sulawesi, datând din urmă cu cel puţin 45.500 de ani. Potrivit cercetătorilor, pictura din peştera Leang Karampuang este anterioară picturilor rupestre din Europa, cea mai veche dintre acestea fiind cea de la El Castillo din Spania, care datează din urmă cu aproximativ 40.800 de ani.

În peştera Maltravieso din Spania există o pictură de mână, realizată cu ajutorul unui şablon şi pe care unii oameni de ştiinţă au datat-o cu aproximativ 64.000 de ani în urmă, atribuind-o neanderthalienilor. Alţi cercetători au contestat însă vârsta picturii şi au susţinut că aceasta a fost creată de Homo sapiens.

"Această descoperire de artă rupestră foarte veche în Indonezia subliniază faptul că Europa nu a fost locul de naştere al artei rupestre, aşa cum s-a presupus multă vreme. De asemenea, sugerează că povestirea reprezintă o parte mult mai veche a istoriei umane şi, în special, a istoriei artei, decât s-a admis până acum", a declarat Adam Brumm.

"Cea mai veche artă rupestră din Sulawesi nu este 'simplă'. Este destul de avansată şi arată capacitatea mintală a oamenilor din acea perioadă", a adăugat Maxime Aubert. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 11 voturi
Întrebarea zilei
Aţi întâmpinat probleme în obţinerea adeverinţelor care vă atestă vechimea în muncă?
Observator » Inedit » Descoperire extraordinară în Indonezia, veche de 51.200 de ani. Cercetătorii, fascinați: "Cele mai vechi dovezi"