Antena Meniu Search
x

Foto Două surori, refugiate în SUA pe când aveau 11 şi 17 ani, şi-au regăsit "îngerul păzitor": femeia le oferise în avion un dar care le-a schimbat viaţa

Au trecut mai bine de 23 de ani de când o străină misterioasă le-a schimbat viaţa lui Zugay şi surorii sale, refugiate din fosta Iugoslavie. Atunci, femeia le-a oferit fetelor un plic în care se aflau 100 de dolari. Erau în avion, în drum spre Statele Unite, unde cele două refugiate urmau să înceapă o nouă viaţă, de la zero. Gestul neaşteptat al binefăcătoarei lor a venit ca o rază de speranţă şi le-a ajutat să pună bazele traiului lor de peste Ocean. Iar după două decenii, s-au hotărât să nu lase ca destinul să decidă viitoare lor întâlnire. Zugay a apelat la ajutorul presei internaţionale pentru a da de urma celei despre care nu ştia mare lucru: doar că o cheamă Tracy şi joacă uneori tenis.

de Redactia Observator

la 22.12.2022, 10:33

Povestea s-a răspândit la milioane de persoane, iar unele chiar au încercat să contribuie la căutare, relateză CNN. Scrisul de mână de pe plic i-a condus pe o parte dintre ei drept la ţintă. Au identificat-o pe Tracy Peck din Blaine, Minnesota. Zugay şi sora ei mai mare, Vanja Contino, au luat legătura cu americanca generoasă pe Zoom, iar apoi au avut şansa să se întâlnească în carne şi oase, în platoul unei emisiuni TV filmate la New York.

Revedere emoţionantă, după 23 de ani

Reuniunea celor trei femei a fost plină de emoţii. Zugay avea ochii în lacrimi şi i-a mărturisit surorii sale: "Nu vreau să o dezamăgesc". "Nu s-ar putea întâmpla asta. Eşti o persoană minunată. Toate acestea se întâmplă mulţumită ţie", i-a răspuns Vanja Contino. Femeile s-au îmbrăţişat strâns : "Este o binecuvântare!" Pentru Tracy Peck, a fost ca şi cum şi-a văzut membrii familiei, pentru Vanja Contino - o conexiune uimitoare între trecut şi prezent, iar pentru Zugay - un final de capitol care deschide noi oportunităţi.

Au stat la poveşti într-o cameră de hotel şi s-au fotografiat împreună. Aveau multe de recuperat. N-au mai stat în această formulă de pe 31 mai 1999, când Peck, pe atunci în vârstă de aproape 50 de ani, se întorcea în SUA dintr-o vacanţă de vis, unde participase şi la turneul de tenis Roland-Garros. Contino avea 17 ani, iar sora ei, Zugay, aproape împlinea 12 ani. Fetele îşi luaseră la revedere de la părinţi şi se aruncau într-un mare hău de incertitudini. Căutau refugiu pe continentul american, fără să ştie ce le va rezerva soarta. 

Pe acelaşi subiect

Zugay nu vorbea prea bine limba engleză, dar a simţit compasiunea din vocea pasagerei. "Am reuşit să comunicăm, deşi eram atât de diferite", povesteşte ea. La finalul zborului, Tracy le-a oferit fetelor plicul cu 100 de dolari, unde a strecurat şi perechea de cercei pe care-i purta în acea zi. Pe hârtie a scris şi un mesaj: "Fetelor din Iugoslavia. Îmi pare atât de rău că bombardamentele din ţara voastră au provocat probleme familiei. Sper ca şederea în America să fie sigură şi fericită. Bine aţi venit! Vă rog să vă folosişi de acest dar, ca să vă ajute aici. O prietenă din avion - Tracy"

Soarta surorilor din Iugoslavia, refugiate în SUA

Acum, Contino are 41 de ani şi este medic anestezist în Connecticut, iar Zugay are 35 de ani şi locuieşte în Boston. Este extrem de implicată în activitatea mai multor organizaţii nonprofit şi companii de consultanţă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Inedit » Două surori, refugiate în SUA pe când aveau 11 şi 17 ani, şi-au regăsit "îngerul păzitor": femeia le oferise în avion un dar care le-a schimbat viaţa