Antena Meniu Search
x

EXCLUSIV: La ce se uitau ROMÂNII la TELEVIZOR de PRIMUL CRĂCIUN LIBER din 1990. GRILA DE PROGRAME

În 1989, Revoluția Română a instaurat o altă eră, democratică, în care libertatea la cuvânt era un drept recâștigat, după anii de comunism și „cotele” obligatorii de consum TV

În decembrie 1989, România trecea printr-o perioadă tulbure. Revoluția Română instaura o altă eră, democratică, în care libertatea la cuvânt era un drept recâștigat, după anii de comunism și „cotele” obligatorii de consum TV. Odată cu schimbarea regimului politic, românii s-au putut bucura în sfârșit de programe neinfiltrate politic, fără discursuri patriotice și emisiuni „comandate” de dictatură.

Observator.TV a analizat grila de programe din perioada sărbătorilor. În ziarele din 1990, consultate la Biblioteca Națională a României, am găsit programul TV de sărbători din acel ani, în care românii sărbătoreau primul Crăciun în libertate.

În dimineața de Crăciun, pe 25 decembrie 1990, emisia începea cu „Horoscopul zilei”. Între edițiile de știri, „Actualitățile”, erau intercalate emisiuni de colinde, programe video-magazin, precum și „Lumină din lumină”, transmisiunea directă a Liturghiei de Crăciun de la Catedrala Patriarhiei Ortodoxe Române. De asemenea, în 1990, cei interesați puteau urmări și „emisiunea în limbile maghiară, germană și a ale celorlalte minorități” pentru  a se familiariza cu tradițiile minoritarilor.

Seara era dedicată unui film artistic, însă nu unul „de sezon”, ci o producție a studiourilor franceze. A doua zi de Crăciun, programul era similar celui de Crăciun, cu deosebirea că mai bine de o oră de emisie era dedicată Concertului de colinde de la Catedrala Romano-Catolică din București și a mesei catolice.

La amiază era difuzat un film în reluare, după ce dimineața copiii se puteau delecta cu desene animate. Seara era dedicată unei emisiuni care valorifica arhiva Televiziunii Române: „V-aduceți aminte”, o emisiune cu momente artistice, din care nu liprseau Stela și Arșinel, Dida Drăgan, Mirabela Dauer, Mihai Constantinescu și artiști în vogă ai acelor ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Inedit » EXCLUSIV: La ce se uitau ROMÂNII la TELEVIZOR de PRIMUL CRĂCIUN LIBER din 1990. GRILA DE PROGRAME