Antena Meniu Search
x

Video România are doi campioni europeni la Go, ”jocul minții” inventat în China, acum 4.000 de ani

Într-o lume ultratehnologizată, ne dorim tot mai des o evadare mentală din capcana virtuală oferită de rețelele sociale și gadgeturile tot mai performante. În ultima perioadă, GO, un sport al minții şi al gândirii strategice, câștigă tot mai mulți adepţi în România. Seamănă cu şahul într-o oarecare măsură, iar un joc poate dura chiar şi o zi întreagă. România are doi campioni europeni la Go, doi fraţi din Bistriţa-Năsăud.

de Redactia Observator

la 07.12.2021, 18:04

Jocul GO prinde tot mai mult teren la noi în ţară
Jocul GO prinde tot mai mult teren la noi în ţară

Jocul GO a fost inventat în China, în urmă cu aproape 4.000 de ani şi a ajuns în occident la sfârșitul secolului al 19-lea. Acum, este extrem de popular în Asia, America şi chiar şi-n Europa. În România, interesul este în continuă creştere. Familia Dobraniş din Bistriţa, de exemplu, joacă deja în competiţii. 

Rodica Dobraniș, organizator: Jocul este extraordinar. Îl recomand din tot sufletul. Este foarte important ca acest joc să fie început de la vârste foarte fragede. Este un joc al zeilor.

Românii, atraşi tot mai mult de "jocul minţii"

Tabla de joc este ca un teritoriu ce urmează a fi cucerit de către cei doi jucători, iar piesele, albe şi negre, sunt numite pietre. Un joc Go poate dura chiar şi câteva zile. Fraţii Darius și Denis sunt deja campioni. Amândoi se pregătesc cu un antrenor corean, jucător profesionist de Go.

Pe acelaşi subiect

Darius Dobraniș, campion național la Go: Pe mine de mic m-a fascinat acest sport, de când aveam opt ani. La şcoală l-am învăţat, ca materie opţională. Este considerat ca fiind cele mai vechi jocuri din lume, dar şi cel mai complex. Ca o comparaţie, are mai multe posibilităţi decât şahul.

Denis Dobraniș, campion european la Go: Prima dată am văzut de Go la fratele meu. La vârsta de 4 ani am început să joc. Anul acesta al luat locul 15 la mondialele de Go. Am fost şi campion european la vârsta de 12 ani.

Recent, la Bistriţa, a avut loc și etapa finală a campionatelor naţionale de Go la juniori. Şi nu sunt puțini cei care s-au îndrăgostit de acest sport al minţii. 

Laura Avram, campioană națională la feminin: Este foarte plăcut. Mă bucur să văd că ei continuă să joace Go. Sigur, am jucat şi eu cu jucători mai tari.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

România are inclusiv o Federaţie a Jocului de Go. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Inedit » România are doi campioni europeni la Go, ”jocul minții” inventat în China, acum 4.000 de ani