Antena Meniu Search
x

Șezătoarea Veselă: locul din București unde ia românească se face conform tradiției

Ştim cum arată o ie românească, dar puţini mai sunt cei care înţeleg spiritul cusăturilor tradiţionale.

Mihaela Călin
de Mihaela Călin

la 09.12.2017, 21:58

Vezi și

Ştim cum arată o ie românească, dar puţini mai sunt cei care înţeleg spiritul cusăturilor tradiţionale. În trecut, femeile îşi coseau iile în casă, cu mâinile lor, şi fiecare model spunea o poveste. Un ritual pe care câteva femei din jurul Capitalei l-au readus acum la viaţă. La Şezătoarea Veselă.

În mijlocul Bucureşti am găsit o şezătoare adevărată în care femeile cos ii tradiţionale româneşti. Fiecare femeie de la această masă îmbină tradiţiile româneşti cu povestea ei de viaţă.

Alte mâini dibace cos ii care spun alte poveşti. Cum ar fi cea a Elizei, care lucrează în domeniul IT, dar care nu pierde nicio întâlnire a şezătorii. Simte că aici îşi poate spune povestea ei. Cu acul în mână.

Şezătoarea Veselă din Bucureşti a pornit de la un vis. Lăcrămioara Neacşa şi-a visat bunica într-o noapte, iar aceasta o întreba de ce nu mai coase. Şi de aici a început un drum în care a întâlnit oamenii potriviţi la fiecare pas, ca după o rânduială. 12.20 Aşa a ajuns la şezătoare albumul Cusături Româneşti, al Elisei Brătianu, o lucrare foarte valoroasă.

La şezătoare am găsit-o şi pe doamna Dana Gălbează, profesoară de biologie într-un sat din Dâmboviţa, care a venit să ia acul în mână şi să înveţe să coasă ii pentru că nu vrea ca tradiţiile româneşti să se piardă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Inedit » Șezătoarea Veselă: locul din București unde ia românească se face conform tradiției