Antena Meniu Search
x

Foto Istorie în imagini: Cum a fost transformată haina unui copil de acum 300 de ani, găsită în cripta Bisericii din Huedin

O piesă vestimentară descoperită în cripta Bisericii Reformate din Huedin a fost restaurată într-un mod uimitor de experţii Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei. Aflaţi mai jos care este povestea dolmanului.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 18.10.2021, 12:22

Haina unui copil de 6 ani, găsită în cripta Bisericii din Huedin, readusă la viaţă de Muzeul National de Istorie a Transilvaniei
Haina unui copil de 6 ani, găsită în cripta Bisericii din Huedin, readusă la viaţă de Muzeul National de Istorie a Transilvaniei - Facebook / Muzeul National de Istorie a Transilvaniei

Specialista care a scos la lumină veşmântul de copil din secolul 17 este Mihaela Chetrari, restaurator textil al Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei. Pentru munca excepţională pe care a depus-o, aceasta a primit Premiul de Excelență la Salonul Naţional de Restaurare Craiova 2021, ediția a XVI-a.

„În urmă cu exact doi ani, vă arătam niște poze cu descoperirile din cripta de la Biserica Reformată din Huedin, unde coordonator de lucrări arheologice a fost dr. Csók Zsolt. Erau niște haine de copil nobil din secolul 17, botoșei de mătase, bonetă, perniță, dar și un dolman din brocart. Poate vă întrebați, după ce se întâmplă o astfel de descoperire, ce se întâmplă cu piesele astea. Ei bine, ele ajung în laboratoarele de restaurare ale MNIT, unde specialiștii noștri își pun măiestria la bătaie pentru ca noi să vă putem arăta istoria în forma ei senzațională”, a transmis Muzeul National de Istorie a Transilvaniei într-o postare pe pagina oficială de Facebook.

Haina a trecut prin mai multe procese de restaurare pentru a ajunge la forma ei finală, pregătită pentru a fi expusă în muzeu pentru cei dornici să afle mai multe despre istoria României. Dolmanul era acoerit cu „o cantitate semnificativă de pământ și vegetație provenită din ritualul de înmormântare cât și de mucegai și resturi humice”. Piesa a avut de asemenea nevoie de mai multe intervenţii pentru stoparea degradării evolutive, după ce a fost scoasă din mediul înhumării.

“Suntem mândri de descoperire, de rezultate și de ce putem să vă arătăm. Să vă spunem mai multe despre piesă: dolmanul este o piesă vestimentară tridimensională, realizat dintr-o țesătură brocart din mătase de culoare verde cu motive vegetale dispuse în registre verticale late de 4,5 cm. Părțile componente ale dolmanului au fost asamblate cu cusături manuale realizate din fire din mătase cu punct înaintea acului. Piesa se afla într-o stare relativ bună pentru o textilă arheologică. Fiind scos din criptă, dolmănașul era acoperit cu o cantitate semnificativă de pământ și vegetație provenită din ritualul de înmormântare cât și de mucegai și resturi humice.

Pe acelaşi subiect

Condițiile de mediu și procesele chimice apărute în timpul descompunerii materiilor organice existente în interiorul criptei, scoaterea piesei din mediul de înhumare și mutarea în spațiul de carantinare au determinat modificări ale fibrei ce au dus la schimbarea culorilor în brun, îmbătrânirea și pierderea parțială a materialului de bază și a firelor de asamblare, deshidratarea și fragilizarea fibrei. Piesa a necesitat intervenții pentru stoparea degradării evolutive. Pentru stabilirea diagnosticului s-au efectuat analize de laborator, dar și analize macroscopice ale țesăturii, prin care s-a determinat tipul de țesătură și firele din structura acesteia.

În urma analizelor, s-a constatat că țesătura este un brocart din mătase. Țesătura a fost puternic afectată de depozitele masive de pământ și de produșii proveniți în urma procesului de descompunere a materiilor organice, era rigidă și deshidratată, prezenta pe suprafața ei depozite de mucegai. După curățare, pe suprafața țesăturii s-au putut observa zone lacunare de dimensiuni reduse, rărirea materialului, schimbarea culorii în brun, pete închise la culoare, deshidratarea și fragilizarea fibrelor textile.

Felicitări colegilor care au adus la suprafață istoria pentru ca noi să vă putem spune istoria... pe față”, se arată de asemenea în postare.

Al cui a aparţinut dolmanul de copil 

În cripta de la Biserica Reformată din Huedin au fost găsite, potrivit Muzeului National de Istorie a Transilvaniei, au fost descoperite osemintele a opt membri care au făcut parte din familia Bánffy, "Huedinul fiind unul dintre centrele domeniale importante ale acestei familii nobiliare". În timpul cercetărilor au fost găsite mai multe piese vestimentare, podoabe din aur şi argint aurit. Toate obiectele au fost transportate ulterior pentru restaurare în cadrul muzeului. 

"Este o descoperire extrem de importantă și foarte rară", se arată într-o postare de Facebook a insistuţiei. 

Dolmanul ar fi aparţinut unui băieţel de aproximativ 6 ani care a făcut parte din familia Bánffy. Experţii în restaurare de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvanie presupun că ar fi fost unul dintre fiii baronului Bánffy Farkas, care a trăit între 1700 și 1761.

În ciuda faptului că nu sunt încă cunoscute detalii exacte despre identitatea copilului sau a altor obiecte descoperite în cripta bisericii, restauratorii muzeului promit că vor face tot posibilul pentru a aduce în faţa tuturor celor interesaţi de istorie întreaga poveste: "Cercetările pieselor continuă și, așa cum v-am promis și când le-am descoperit, când vom avea povestea întreagă, sigură, v-o vom spune. Istoria e a noastră, a tuturor, nu o ținem ferecată în sertare și depozite".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Inedit » Istorie în imagini: Cum a fost transformată haina unui copil de acum 300 de ani, găsită în cripta Bisericii din Huedin