Antena Meniu Search
x

Leonidele 2022, ploaia de meteori din noiembrie. Zilele în care se văd cel mai bine stelele căzătoare

Leonidele, grupare de meteori ce poate fi văzută şi cu ochiul liber, vor fi vizibile în România în perioada 17-18 noiembrie 2022. În general, Leonidele au maximul în zilele de 16, 17 sau 18 noiembrie. La acel moment, se pot observa chiar şi 15 meteori pe oră.

de Redactia Observator

la 14.11.2022, 18:49

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Shutterstock

În luna noiembrie a fiecărui an, Pământul ajunge prin zona prin care a trecut și cometa 55P/Tempel-Tuttle. Aceasta a lăsat în urmă cantități mari de praf ce ajung în atmosfera Pământului atunci când planeta noastră trece prin dreptul lor. 

Ploaia de ''stele căzătoare'' Leonide atinge punctul maxim pe 17-18 noiembrie 2022

Micile particule de praf intră în atmosferă cu o viteză de 71 km/s şi care, prin frecarea cu aerul, lasă în urmă dâre luminoase care durează o fracțiune de secundă. Adică ceea ce oameni spun că sunt stele căzătoare, notează Observatorul Astronomic

Orice roi de meteori nu are doar o perioada anume în care este activ, ci şi un moment de maxim. Spre exemplu, Leonidele sunt active în luna noiembrie, între 6 şi 30 noiembrie. Prin urmare, se pot observa pe cer, după ora 1 noaptea, meteori din constelația Leo. În 2022, maximul este în noaptea de 17 spre 18 noiembrie.

Pe acelaşi subiect

Cum se pot observa cel mai bine Leonidele

Cel mai bun loc pentru a urmări fenomenul astronomic este în zone fără lumină artificială, la sate sau la marginea orașelor. Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat. Cei care aşteaptă în zonele cu cer curat pot vedea maxim 20 de meteori pe oră, iar cei care încearcă să facă acelaşi lucru din orașe ar putea avea ghinionul chiar să nu vadă nimic. 

Urmarind bolta cereasca se pot observa nu doar stelele, ci şi Calea Lactee. Lumina Leonidelor poate fi observată timp de o secundă. Ideea de stea căzătoare vine din vechime, când oamenii aveau senzaţia că respectiva lumină pică din cer. Desigur, stelele nu au cum să cadă.

Când pot fi vizibile stelele căzătoare

  • Lyridele: 21-22 aprilie;
  • Eta Aquariids: 4-5 mai;
  • Acvariidele delta sudice: 29-30 iulie;
  • Alfa Capricornidele: 30-31 iulie;
  • Perseidele: 11-12 august;
  • Orionidele: 20-21 octombrie;
  • Tauridele sudice: 4-5 noiembrie;
  • Tauridele nordice: 11-12 noiembrie;
  • Leonidele: 17-18 noiembrie;
  • Geminidele: 13-14 decembrie;
  • Ursidele: 21-22 decembrie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Inedit » Leonidele 2022, ploaia de meteori din noiembrie. Zilele în care se văd cel mai bine stelele căzătoare