Antena Meniu Search
x

Video Nu există Crăciun în Oltenia fără "piţărăi". Obiceiul unic este păstrat cu sfinţenie de flăcăii satului

Sărbătorile ne întorc la origini şi la tradiţii. Şi fiecare regiune are datinile ei. În Padeş, judeţul Gorj, de exemplu, nu există Crăciun fără "Piţărăi". Vorbim despre un obicei unic oltenesc, păstrat cu sfinţenie de flăcăii satului. Tinerii se costumează în "moşi" şi "babe", ceea ce semnifică anul ce s-a încheiat.

de Redactia Observator

la 25.12.2023, 12:30

Vezi și

După ce s-au îmbrăcat de sărbătoare, toată suflarea satului porneşte la colindat, iar cei care nu se alătură cetei de colindători... sunt pedepsiţi în glumă de piţărăii costumaţi

Tradiţia se păstrează cu sfinţenie din generaţie în generaţie

Flăcăii satului au învățat de la bătrâni tradiţia unică în țară și vor să o țină în viață. Ceata de colindători mimează momente din viața de zi cu zi sau evenimente mari. Totul cu măști.

Costumul tradițional de pițărai sau colindeți, cum li se mai spune, se alcătuieşte în jurul a două feluri de măști: de moși și de babe.

Moșul poartă cojoc din piele de oaie și o mască vopsită, împodobită cu ciucuri și ațe colorate. Costumul de babă, pe care îl poartă tot băieții, are maramă din borangic și mască din pânză.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Inedit » Nu există Crăciun în Oltenia fără "piţărăi". Obiceiul unic este păstrat cu sfinţenie de flăcăii satului