Video Tradiţiile înspăimântătoare care alungă spiritele rele. Echipați cu costume și măști, flăcăii din Oltenia au mers, în Ajun, cu dansul prin sat
În Oltenia, un obicei vechi din moși strămoși se păstrează încă cu sfințenie și transformă satele într-o scenă imensă, în ziua de Ajun. Echipați cu costume și măști care mai de care mai înspăimântătoare, o iau la pas pe ulițe și alungă spiritele rele. În cealaltă parte a ţării, în Ţara Oaşului tinerii nu mai merg cu colindul, ci merg cu dansul. Feciorii satului se strâng în grupuri de 10 sau 15 baieţi şi străbat tot satul.
Suntem satul Cloșani din Gorj. Aici, de spui Ajun, spui pițărai. Adică un alt fel de colindători care ajung pe la casele oamenilor nu ca să cânte, ci să strige, să facă zarvă, care să se audă de departe.
"Sperăm să alungăm spiritele rele, să nu mai fie peste acest sat pt că în fiecare an bântuie spiritele rele.''
Tradiţia se păstrează cu sfinţenie din generaţie în generaţie
Flăcăii satului au învățat de la bătrâni tradiţia unică în țară și vor să o țină în viață. Ceata de colindători mimează momente din viața de zi cu zi sau evenimente mari. Totul cu măști. În bătătura unui gospodar e un așa zis alai de nuntă. Mirele, mireasa și alaiul sunt însă de groază. Până și calul e parte din poveste.
- Pe cordelină sau în sanie, Moșul a dus cadouri copiilor peste tot. În Constanța, s-a transformat în alpinist:...
- Papa Francisc, apel către credincioși de Crăciun: "Mă gândesc la copiii devorați de război, sărăcie și...
- Tradiţii întunecate de Crăciun din folclorul european. În Italia, o vrăjitoare aducea cadouri copiilor, iar în...
''Ce rol aveţi în nunta asta?
Noi suntem bătrânii satului."
"Cumnaţii de mână merg înaintea nuntaşilor şi chema oamenii la nunta.''
Iar chemarea nu rămâne fără ecou. Pe la porți, oamenii au scos coșurile cu bunătăți și au umplut traista celor care alungă răul de pe pământ.
"Ne arâţi ce ai în traistă?
Am nişte eugenii, prajituri. Covrigi, nuci ai primit?
Da, am primit, e plină traistă.''
Costumul tradițional de pițărai sau colindeți, cum li se mai spune, se alcătuieşte în jurul a două feluri de măști: de moși și de babe. Moșul poartă cojoc din piele de oaie și o mască vopsită, împodobită cu ciucuri și ațe colorate. Costumul de babă, pe care îl poartă tot băieții, are maramă din borangic și mască din pânză.
Puţin mai încolo, în comuna Peştişani, tinerii satului au colindat satul timp de 12 ore. Oamenii au ieşit la porţi şi i-au răsplătit cu dulciuri sau fructe. Iar în unele sate din Ţara Oaşului s-a colindat cu dansul! Tinerii, adunaţi în grupuri de 10-15, îmbracaţi în haine tradiţionale, pun bani şi plătesc ceteraşi, alături de care, timp de 3 zile, străbat satul fără să rateze vreo casă.
"Doar la noi în zona este tradiția acesta cu ceterasii, în toată țară se colindă, dar nu ca la noi pentru că doar noi aici avem cetera."
În Vişeu de Sus a fost noaptea viflaiemurilor. Tinerii pun în scenă un spectacol cu personaje biblice. La final, apar dracii, cu nişte clopote grele de 70 de kilograme, extrem de zgomotoase, care alungă spiritele rele.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰