Galerie foto

O ciocolată oferită cadou de Regina Victoria, descoperită după 121 de ani în coiful unui baron. Iată cum arată

De Ana Maria Ghiarasim.
Publicat: 01.04.2021, 08:48.
Actualizat: 01.04.2021, 08:55

O ciocolată veche de 121 de ani, comandată de Regina Victoria pentru trupele britanice care luptau în Africa de Sud, a fost descoperită în cutia sa originală, la mansarda unui conac din Norfolk, în estul Angliei.

Ciocolată neagră ambalată în folie de aluminiu

O ciocolată oferită cadou de Regina Victoria, acum 121 de ani, a fost găsită intactă în coiful unui baron

Profimedia Images

Ciocolata aparținea unui aristocrat englez care a luptat în cel de-Al Doilea Război al Burilor, Sir Henry Edward Paston-Bedingfield. Recompensa dulce era ascunsă bine în coiful militarului, pe care fiica sa l-a păstrat cu sfințenie în casa familiei sale, Oxburgh Hall, veche de 500 de ani, din Norfolk.

"Deși nu ți-ai dori să servești așa ceva de Paște, ciocolata este intactă și reprezintă o descoperire remarcabilă”, a declarat Anna Forrest, curatorul Fondului Național pentru Patrimoniu Cultural, care gestionează Oxburgh Hall, potrivit Reuters.

Mesaj de la Regină pe cutia de tablă a ciocolatei

Pe capacul de tablă al cutiei este scris și un mesaj din partea Reginei: "Vă urez un An Nou Fericit”, însoțit de inscripția ”Africa de Sud 1900” și de un portret al suveranei.

Cutia de metal în care se afla ciocolata oferită cadou de Regina Victoria

nationaltrust.org.uk

Anna Forrest a declarat că Henry Edward Paston-Bedingfield a ținut casca și ciocolata laolaltă ca amintiri ale participării sale la război. Articolele au fost descoperite printre bunurile fiicei sale, Frances Greathead, după moartea ei, la vârsta de 100 de ani, în 2020.

Cel de-Al Doilea Război al Burilor a avut loc în perioada 1899-1902, conflictul încheindu-se la un an după moartea Reginei Victoria, trupele birtanice reușind să învingă forțele a două state sud-africane independente conduse de buri, coloniști afrikaneri.

Ciocolata a fost oferită pentru a ridica moralul trupelor implicate în război

Regina Victoria comandase ciocolata pentru a ridica moralul trupelor. Cei trei producători britanici de ciocolată la acea vreme, Cadbury, Fry și Rowntree, erau conduși de quakerii care s-au opus războiului, așa că au refuzat să accepte plata pentru comandă și au ambalat ciocolata în cutii fără marcă.

Cu toate acestea, regina a insistat că soldații britanici ar trebui să știe că desertul lor au venit de acasă, iar producătorii au cedat și au marcat unele bomboane de ciocolată, dar nu și cutiile. În timp ce unele cutii se mai găsesc și la această vreme, e extrem de rar să le găsești la adevăratul proprietar, cu atât mai mult cu tot cu ciocolata din ele, având în vedere că mulți dintre soldați au preferat să o mănânce pe a lor.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.