Antena Meniu Search
x

Video O înregistrare în care apare trupa The Beatles în timpul singurului turneu din Japonia, făcută publică după ani de procese

Imagini video din singurul turneu al trupei The Beatles în Japonia din 1966 au fost lansate recent în urma unei lungi bătălii legale în ţară, spre bucuria fanilor legendarei trupe rock britanice, notează News.ro.

De Redactia Observator la 03.10.2022, 17:26

Acest film fără sonor, alb-negru, de 35 de minute, acum disponibil gratuit pe YouTube, a fost realizat la acea vreme de poliţia japoneză din motive de securitate. În imagini apar cei "patru fabuloşi" zâmbind în timp ce coboară din avion, îmbrăcaţi în chimonouri uşoare, apoi în faţa unei mulţimi delirante în holul Nippon Budokan din Tokyo, sau chiar operaţiuni ale poliţiei din culise.

Aceste arhive au un detaliu ciudat: în afară de cei patru membri The Beatles, feţele tuturor celorlalţi filmaţi sunt blurate, pentru respectarea intimităţii. De ani de zile, chestiunea drepturilor de imagine ale persoanelor filmate în ciuda lor în acest film a fost motiv de dispută între fanii japonezi ai formaţiei The Beatles şi apărătorii dreptului la informaţie, pe de o parte, şi poliţia locală, pe de altă parte.

Înregistrarea, motiv de dispute legale în Japonia

Pe acelaşi subiect

Fanii au mers până la Curtea Supremă a Japoniei pentru a încerca să şteargă o versiune necenzurată, argumentând că este un "document istoric" şi spunând că este absurd să doreşti să blurezi feţele filmate cu peste 50 de ani în urmă şi, prin urmare, practic imposibil de identificat astăzi, după părerea lor. Dar Curtea le respinsese argumentele în 2018, iar propunerea poliţiei de a lansa o versiune cu feţe pixelate a prevalat în cele din urmă.

Întrebat luni de AFP, avocatul reclamanţilor, Satoshi Shinkai, a spus că acest film "iese pentru prima dată din umbră (...). Sunt sigur că experţii The Beatles şi fanii din întreaga lume vor fi interesaţi îndeaproape de asta", a spus acesta, el însuşi un fan al trupei din Liverpool.

The Beatles rămân extrem de populari în Japonia, deşi au făcut un singur turneu de doar cinci concerte acolo.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Inedit » O înregistrare în care apare trupa The Beatles în timpul singurului turneu din Japonia, făcută publică după ani de procese