Antena Meniu Search
x

(P) 4 lucruri pe care nu le știai despre cariile dentare

Obiceiurile tale alimentare sau igiena orală precară pot favoriza în timp apariția cariilor dentare. Din fericire, această afecțiune a dinților se poate rezolva simplu, printr-o vizită la medicul stomatolog. Deși este una dintre cel mai des întâlnite probleme stomatologice, mulți dintre noi ajungem în clinica dentară atunci când durerea este deja instalată și provoacă mult disconfort.

de Redactia Observator

la 28.06.2022, 18:00

(P) 4 lucruri pe care nu le știai despre cariile dentare
(P) 4 lucruri pe care nu le știai despre cariile dentare - pexels.com

Este important însă să ai în vedere câteva detalii legate de caria dentară, astfel încât să știi cu ce situație te confrunți și să previi în viitor apariția ei. În funcție de locul unde apar, cariile dentare sunt împărțite în mai multe tipuri: carii interdentare, coronare, radiculare și recidivele de carii.

Cariile interdentare

În cazul cariei interdentare, leziunea carioasă apare între dinți, adică pe suprafețele laterale ale dinților. Ceea ce favorizează apariția acestui tip de carie este igiena orală incorectă, prin cumul de resturi alimentare și vizitele mai rare în cabinetul de medicină dentară. Tocmai din acest motiv, medicii stomatologi recomandă să folosești mijloacele suplimentare de curățare în timpul periajului dentar, precum ața dentară, apa de gură și dușul bucal. Astfel vei îndepărta bacteriile de la nivelul cavității orale și te poți bucura de o dantură sănătoasă.

Cariile coronare

Simptomele cariilor coronare pot varia în funcție de severitatea lor. Potrivit Medical New Today, Institutul Național de Cercetare Stomatologică și Craniofacială menționează că stadiile incipiente ale cariilor coronare sunt lipsite de simptome. Cu toate acestea, pe măsură ce cariile evoluează, pot apărea următoarele simptomatologii: sensibilitate dentară, pete albe sau negre pe dinți, respirație urât mirositoare, dificultăți în a mușca, abcese sau febră. În ceea ce privește caria coronară este bine să știi că apare frecvent atât la copii, cât și la adulți și este localizată pe suprafața ocluzală, adică pe zona vizibilă a dintelui.

Cariile dentare radiculare

Acest tip de carie dentară apare odată cu retracția gingivală, deoarece rădăcina dintelui este expusă factorilor externi, cum ar fi resturile alimentare și bacteriile prezente în mod natural în cavitatea bucală. Cariile radiculare sunt întâlnite frecvent la persoanele în vârstă și sunt tratate cu ajutorul tratamentelor de canal. În prezent, stomatologia a evoluat mult, iar un astfel de procedeu este asistat de tehnologia laser, care oferă în primul rând o precizie mult mai mare și timp redus petrecut pe scaunul stomatologic.

Recidivele de carii sau caria secundară

O carie secundară este localizată în jurul obturațiilor și al coroanelor existente, deoarece aceste zone au tendința crescută de a acumula placă bacteriană. Un motiv major pentru apariția acestui tip de carie este realizarea neconformă în trecut a plombelor.

Te întrebi ce este de făcut pentru a preveni apariția cariilor dentare? Ei bine, cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci este să acorzi o atenție sporită igienei orale. Medicii stomatologi recomandă periajul dentar de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara, iar complementar acestuia, utilizarea apei de gură și a aței dentare, în scopul îndepărtării tuturor resturilor alimentare și a bacteriilor din spațiile greu accesibile periuței de dinți.

De asemenea, vizita periodică la medicul stomatolog te ajută să depistezi cariile dentare în stadiu incipient și să le tratezi înainte de a ajunge să afecteze rădăcina dintelui. În acest fel vei zâmbi fără rețineri și te vei bucura de o dantură sănătoasă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Inedit » (P) 4 lucruri pe care nu le știai despre cariile dentare