Antena Meniu Search
x

(P) Cum să reduci uzura mașinii atunci când conduci foarte des

Dacă folosești mașina personală zilnic sau frecvent, trebuie să știi că întreținerea acesteia este total diferită de cea a unui automobil care rulează mai rar pe șosele. Pentru a prelungi durata de viață a unei mașini, este recomandat ca tipul de întreținere care trebuie să fie efectuată regulat să ia în considerare mai mulți parametri, inclusiv frecvența utilizării. Iată mai jos cum să reduci uzura mașinii atunci când conduci foarte des.

de Redactia Observator

la 11.11.2022, 12:19

(P) Cum să reduci uzura mașinii atunci când conduci foarte des
(P) Cum să reduci uzura mașinii atunci când conduci foarte des - Freepik

Respectă regula reviziilor tehnice periodice

Pentru un automobil care este folosit frecvent, cel mai potrivit tip de întreținere este revizia tehnică periodică efectuată de un profesionist. Această revizie presupune verificarea completă a mașinii, de la placute frana la lichide și de la caroserie la stergatoare parbriz. Pentru o mașină cu utilizare normală, se recomandă ca această revizie să aibă loc la fiecare 15.000 de kilometri, dacă este folosită benzina, și la fiecare 30.000 de kilometri, pentru un motor diesel. 

Astfel, în cazul unui automobil folosit mult mai des, intervalul de efectuare a reviziei se va înjumătăți. Cel mai indicat este să consulți manualul mașinii pentru a te asigura că nu ai omis nimic legat de reviziile tehnice periodice. 

Schimbă uleiul de motor regulat

Rolul principal al uleiului este de a lubrifia diferitele părți ale unui motor, pentru a preveni frecarea, ce poate cauza supraîncălzirea acestuia și uzura prematură a pieselor mecanice. Uleiul se difuzează între aceste piese și formează o peliculă de protecție în jurul lor. Fără uleiul de motor, piese precum supape, pistoane ori arborele cotit s-ar freca între ele, provocând abraziuni și daune ireversibile. Uleiul este folosit și pentru a asigura compresia perfectă a motorului mașinii. 

Pe de altă parte, un motor care nu este golit în mod regulat se murdărește și se deteriorează, iar, în timp, performanța sa scade, crescând consumul de combustibil. Înlocuirea uleiului de motor se face anual, dar depinde și de tipul de motor al mașinii. Schimbarea la timp a uleiului te poate ajuta să eviți reparații costisitoare și dificile, cum ar fi înlocuirea unui motor care nu mai funcționează. 

Verifică regulat presiunea din pneuri

Presiunea în pneuri este determinată de producător pe baza unor criterii precum greutatea, performanța și dimensiunea anvelopei. O presiune în pneuri necorespunzătoare este asociată cu un risc mai mare de uzură neuniformă a cauciucurilor și, implicit, de accidente. De exemplu, o anvelopă care nu este umflată suficient poate să explodeze în timpul rulării pe șosea. O anvelopă umflată prea mult riscă să se uzeze mai repede pe mijloc și va crește riscul de accident pe un drum cu denivelări. Totodată, o presiune insuficientă în pneuri duce la un consum mai ridicat de combustibil. 

Folosește corect frâna de motor

Frâna de motor este recomandată atunci când vrei să conduci ecologic, fiind avantajoasă pentru șofer nu numai din motive de siguranță, ci și pentru a evita consumul excesiv de combustibil. Frânarea motorului presupune trecerea într-o treaptă inferioară într-un mod corect și natural. Pentru a face acest lucru, trebuie să iei piciorul de pe pedala de accelerație, apăsând ușor pedala de frână, pentru a trece într-o treaptă inferioară de viteză. Pedala de frână oferă o forță de încetinire suplimentară, ceea ce este mult mai sigur pentru șofer, și, în plus, avertizează vehiculul din spate despre intenția de frânare. 

Umple rezervorul măcar pe un sfert

Este recomandat ca mașina să aibă cel puțin un sfert din rezervor plin. Conducerea regulată și pe perioade lungi a unei mașini care nu mai are foarte mult combustibil în rezervor poate avea consecințe dăunătoare asupra ei. Pe de o parte, pentru că sedimentele acumulate pe fundul rezervorului pot fi injectate în motor și, prin urmare, în timp, să înfunde filtrul. Pe de altă parte, combustibilul acționează ca un lichid de răcire, deci, în cazul unui volum insuficient, există riscul ca motorul să se încălzească excesiv. 

Există mai multe motive pentru care trebuie să îți întreții mașina corespunzător, mai ales atunci când o conduci frecvent, dar principalele sunt acelea că vei evita defecțiunile tehnice și, cel mai important, riscul de accidente. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Inedit » (P) Cum să reduci uzura mașinii atunci când conduci foarte des