Antena Meniu Search
x

(P) Hrănirea câinilor și a pisicilor: 5 diferențe notabile între cele două tipuri de animale

Câinii și pisicile diferă nu numai prin caracterul și fizicul lor, ci și prin nevoile și obiceiurile alimentare. Mai jos vă prezentăm cinci diferențe între câini și pisici în ceea ce privește nutriția. Printre acestea: câinele înghite ce are în farfurie în timp ce pisica își rezervă hrana, pisicile trebuie să mănânce mai multă hrană umedă decât câinele sau că felina este un carnivor mai strict și câinele mai omnivor.

de Redactia Observator

la 19.05.2022, 15:17

Câinii și pisicile nu au aceleași nevoi, gusturi sau obiceiuri alimentare. Miturile și legendele urbane despre alimentația adecvată pentru câine sau pisică provoacă o mare dezinformare în rândul proprietarilor acestor animale. Din acest motiv, este indicat să avem încredere în persoana care ne poate sfătui cel mai bine atunci când hrănim câinele sau pisica: medicul veterinar.

Câinele mănâncă tot, pisica își rezervă hrana în farfurie

Un câine care are un castron plin cu hrana uscata caini îl va termina pe tot în general. Sunt câini care nu-și satisfac niciodată pofta de mâncare, sunt câini lacomi din fire, iar stăpânii trebuie să-și organizeze și să împartă porțiile, altfel ar ajunge la urgențe din cauza greutății. O pisică, pe de altă parte, se hrănește în sălbăticie ad livitum sau la voie. Totuși, felinele care locuiesc într-un apartament, sunt sterilizate și au puțină activitate, tind să consume mai multă hrană uscată pisici decât le spune propriul instinct felin, din cauza plictiselii. Pisicile care au acces la exterior și sunt mai active în timpul zilei sau care trăiesc însoțite de alte feline, pot avea vasul cu hrană uscată pisici la dispoziție pe tot parcursul zilei. În general, vor merge în farfurie de mai multe ori când le este foame și nu vor goli vasul doar pentru că este plin.

Pisici și câini care nu mănâncă

Lipidoza hepatică este una dintre cele mai frecvente patologii hepatice la pisici și apare atunci când felina nu mănâncă alimente timp de câteva zile, din orice cauză care provoacă pierderea poftei de mâncare sau boli, precum obezitatea. Pisicile metabolizează grăsimea din ficat datorită acțiunii proteinelor, care sunt furnizate de alimentele pe care le consumă. Prin urmare, dacă încetează să mănânce, apare această patologie hepatică care poate provoca moartea. Câinii au un risc mai mic de lipidoză hepatică dacă nu mănâncă decât pisicile. Cauza este că ficatul pisicilor metabolizează grăsimile într-un mod diferit, cu un risc mai mare de a acumula mai multe grăsimi decât este necesar.

Conserve, plicuri, hrană uscată câini și hrană uscată pisici

Pisicile au nevoie să-și completeze hidratarea prin hrană, cu ajutorul conservelor de hrană umedă, deoarece de obicei beau puțină apă. De altfel, unii experți veterinari recomandă ca pisica să mănânce hrană umedă în fiecare zi, pentru a preveni formarea pietrelor la rinichi cauzate de lipsa apei consumate. Un câine va avea mai puține probleme în acest sens, deoarece este un animal obișnuit să ingereze o cantitate mai mare de apă. În alimentația câinelui pot fi incluse și alte formate și texturi, pe lângă hrană uscată câini, cum ar fi conservele sau hrana preparată în casă, și combinarea acestor diferite forme de mâncare.

Pisica este preponderent carnivoră, câinele este omnivor

Zicala „se înțeleg ca un câine și o pisică ” se datorează credinței că aceste animale sunt foarte diferite unele de altele. S-ar putea spune că această afirmație este parțial corectă, cel puțin în aspecte precum obiceiurile lor alimentare. În timp ce felina este un carnivor strict, câinele este mai omnivor și, ca și oamenii, poate mânca mai multe tipuri de alimente. Dieta unei feline ar trebui să fie bogată în proteine, în timp ce cea a câinelui poate conține alte tipuri de nutrienți, cum ar fi carbohidrații și cerealele în hrana uscată câini.

Pisica este mai selectivă cu mâncarea decât câinele

Felinele sunt mai gurmande decât câinii în fața bolului cu mâncare. În general, pisicile sunt mai selective în ceea ce privește ceea ce mănâncă și, dacă mâncarea are un miros neplăcut sau este altceva decât ceea ce le place, o vor respinge. De aceea există atât de multe tipuri de hrana uscata pentru pisici

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Inedit » (P) Hrănirea câinilor și a pisicilor: 5 diferențe notabile între cele două tipuri de animale