Antena Meniu Search
x

Video Peste 5.000 de persoane au participat la ediţia a doua a Festivalului Plăcintelor Pădureneşti, în Hunedoara

O reţetă străveche face furori printre gurmanzi, iar secretele ei au putut fi aflate şi testate în acest weekend, în Hunedoara. Plăcintele pădureneşti, căci despre ele este vorba, sunt într-atât de renumite încât îşi au deja propriul eveniment: Festivalul Plăcintelor Pădureneşti din Poiana Răchițelii, comuna Cerbăl. Timp de două zile, gospodinele s-au întrecut în prepararea celor mai bune plăcinte, iar turiştii în gustat.

de Redactia Observator

la 09.08.2021, 16:47

Vezi și
  • Localnicii speră ca Festivalul Plăcintelor Pădureneşti să aibă cât mai multe ediţii.

Peste 5.000 de participanţi a adunat la un loc, în weekend, Festivalul Plăcintelor Pădureneşti de la Poiana Răchițelii. Mulţi, dar mai puţini faţă de alţi ani. Asta nu a afectat însă cu nimic gustul desăvârşit al preparatelor: "Facem aluatul cu sare, apă şi făină şi umplutura de zămăcise cu ouă şi smântână. Se fac cu multă dragoste. Se pune mult suflet în ele. Totul este de casă. Ouăle, brânza, totul este natural".

Rusalin Işfănoni, etnolog: Plăcintele sunt produsul cel mai renumit din bucătăria pădurenească. Se fac întotdeauna sâmbătă seară. Plăcintele se pun la mesele festive când ai oaspeţi de onoare. Masa trebuie să se termine cu plăcintele.

Festivalul Plăcintelor Pădureneşti a ajuns la ediţia a doua

Nu doar de plăcinte sunt mândri oamenii ci şi de costumele pe care le poartă la asemenea ocazii. Sunt veşminte populare pădureneşti autentice: "Sunt foarte înflorate şi au nişte culori foarte vesele. Roşul este culoarea originală pe care o poartă fetele. Ce simbolizează? Simbolizează veselia din oameni şi bucuria. Costumele noastre sunt mai renumite deoarece în primul rând sunt foarte vechi. Peste 50, 60 de ani". 

După rugăciune şi o plăcintă gustoasă aburindă, încep şi competiţiile. Tematice şi ele - cum ar fi concursul de făcut snopi şi de cosit.

În weekend a fost cea de-a doua ediţie a festivalului şi toată lumea e de acord că vor urma mai multe.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Inedit » Peste 5.000 de persoane au participat la ediţia a doua a Festivalului Plăcintelor Pădureneşti, în Hunedoara