Pictura "Scenă de stradă în Montmartre", de Vincent Van Gogh, s-a vândut cu 15,4 milioane de dolari

De Cristian Ionescu.
Publicat: 26.03.2021, 10:55.
Actualizat: 26.03.2021, 10:55

Unul dintre puținele tablouri ale lui Vincent Van Gogh aflate încă pe mâini private s-a vândut cu peste 13 milioane de euro la licitație, a anuţat casa de licitaţii Sotheby's.

Scenă de stradă în Montmartre, de Van Gogh, s-a vândut cu un preţ mult peste aşteptările specialiştilor

Profi Media

Pictură rară de Vincent Van Gogh, vândută la licitaţie

Tabloul "Scenă de stradă în Montmartre" a fost expus public, pentru prima dată de la crearea sa în 1887, după un secol în care s-a aflat în colecţia aceluiaşi proprietar şi s-a vândut cu 13,091 milioane de euro (15,414 milioane de dolari), a anunţat Sotheby's. Sotheby's a trecut cu mult peste estimarea de 5-8 milioane de euro.

Vânzarea tabloului a fost punctul culminant al unei licitații de 33 de lucrări ai marilor maeștri, inclusiv Degas, Magritte, Modigliani, Klee, Rodin și muza sa Camille Claudel, vândute într-o licitație transmisă în direct de Sotheby's la Paris. Alte atracții includ vânzarea unei lucrări recent restituite, de Camille Pissarro: „La Recolte des pois”, care a adus 3,382 milioane de euro. Fusese comandat inițial de fratele lui Van Gogh, Theo. „La Corrida” a lui Francis Picabia a adus între timp 3,152 milioane de euro.

Opera din 1887 a maestrului postimpresionist olandez, una dintre cele peste 200 de picturi pe care le-a produs în cei doi ani petrecuți la Paris, arată una dintre morile de vânt din Montmartre, când era încă doar un sat de la periferia nordică a capitalei. Un cuplu se plimbă și doi copii se joacă în fața unui gard de lemn și a copacilor fără frunze, imagini descrise în tonurile caracteristice de bronz și maro ale „paletei sale olandeze”, punctate de un steag roșu strălucitor care suflă deasupra morii. Perioada a marcat un moment decisiv în cariera lui Van Gogh, când a început să exploreze tehnici expresioniste și noi utilizări ale culorii în ultimii ani ai vieții sale, înainte de sinuciderea sa în 1890, la 37 de ani.

Identitatea cumpărătorului nu a fost divulgată.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Gina Pistol, declarații emoționante la o lună de la nașterea fetiței. ”Am impresia că o cunosc de o viață”
spynews.ro
Prețurile pentru serviciile funerare ale morților de COVID vor exploda! Lucrătorii se tem să-i îmbrace pe decedați
gandul.ro
Războiul Gigi Becali - Anamaria Prodan explodează iar! Ce spune miliardarul de impresara care vrea bani de la fotbalistul Man
prosport.ro
A crezut mult timp că în podul ei se află un animal, dar când a fost să verifice, a rămas terifiată! Ce se ascundea printre lucrurile vechi
redactia.ro
Horoscopul zilei de 11 aprilie 2021. Leii își pot întâlni sufletul pereche. Descoperă ce îți rezervă astrele
CaTine.ro
Ximena Duque s-a vaccinat împotriva Covid-19. Actrița vorbește deschis despre decizia sa
tvhappy.ro
Povestea omului pe care soția și soacra au plănuit să-l omoare și a scăpat
libertatea.ro
Gestul prin care Shaquille O'Neal l-a lăsat lăsat fără cuvinte pe un bărbat într-un magazin de bijuterii!
GSP
”Unde dai și unde crapă!” Șapte muzicieni americani fac furori peste Ocean cu folclor românesc
money.ro
Gigi Becali, război total cu o femeie pentru 1.800 de euro. Decizia care l-a înfuriat pe omul de afaceri
as.ro
Tatăl unei vedete din România, eliberat din închisoare după ce 11 ani a fost urmărit de poliţie pentru trafic de droguri de mare risc
as.ro
Vedeta care se zbate între viață și moarte. A ajuns să fie desfigurată: "Chipul meu frumos a fost mutilat"
as.ro