Antena Meniu Search
x

Povestea scandaloasă din spatele unui tablou de Van Gogh, ascuns timp de 120 de ani. Cine a fost muza pictorului

Un tablou al lui Van Gogh, ascuns timp de 120 de ani, este scos la licitație pentru 1,5 milioane de lire sterline. Lucrarea aproape necunoscută, intitulată "Head of a Woman (Gordina de Groot)", a fost pictată în primăvara anului 1885 şi s-a aflat într-o colecție privată în toată această vreme.

de Redactia Observator

la 25.02.2023, 16:13

Van Gogh - Head of a Woman
Povestea din spatele tabloului neştiut al lui Van Gogh - Profimedia

O lucrare aproape necunoscută a lui Vincent Van Gogh (1858-1890), care a rămas ascunsă într-o colecție privată timp de 120 de ani, va fi scoasă la licitație marți, 28 februarie, la casa Christie's din Londra. Este vorba despre "Head of a Woman (Gordina de Groot)", pictată în martie-aprilie 1885, relatează Mediafax.

Povestea din spatele tabloului neştiut al lui Van Gogh

În acea perioadă, pictorul olandez a executat zeci de tablouri cu țărani și țărance fără nume din satul Nuenen, dar singurul personaj pe care l-a menționat în scrisorile către fratele său Theo a fost Gordina de Groot (1855-1927), care urma să împlinească 30 de ani. Gordina a fost, de asemenea, descrisă în prima capodoperă de tinerețe a lui Van Gogh, "Mâncătorii de cartofi".

Relația lui Van Gogh cu femeia a provocat un scandal în sat: Gordina era, de fapt, însărcinată, iar unii oameni au ajuns să creadă că acel copil era al pictorului. În certificatul de naștere al copilului nu era menționat numele tatălui și nici nu s-a stabilit cine a fost acesta. Pictorul i-a spus fratelui său că era vorba de un văr al femeii. Însă, cel mai probabil, femeia nu era indiferentă față de Van Gogh.

Pe acelaşi subiect

În descrierea tabloului din catalogul Christie's se afirmă că "deși Van Gogh a negat vehement aceste acuzații, lucrarea de față sugerează totuși o tandrețe deosebită între artist și model, evidentă în forța privirii acesteia".

Tabloul a stat ascuns 120 de ani

"Head of a Woman" este unul dintre cele 40 de tablouri pe care pictorul le-a lăsat în urmă când a plecat la Anvers în toamna anului 1885. Toate au fost cumpărate în 1902 de către un anticar din Breda, pentru ca un an mai târziu să fie revândute unui negustor din Rotterdam, Christiaan Oldenzeel. De la acesta, portretul femeii a fost cumpărat în 1903 de un bancher din Haga, Henri Daniel Pierson. De atunci, tabloul a rămas în colecția familiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Inedit » Povestea scandaloasă din spatele unui tablou de Van Gogh, ascuns timp de 120 de ani. Cine a fost muza pictorului