Antena Meniu Search
x

Punem pariu că nu ştiai? România, PRIMA ŢARĂ din lume care a avut o SONDĂ PETROLIERĂ şi care a EXPORTAT BENZINĂ pentru prima oară

România este o ţară a constrastelor, dar mai ales a suprizelor. Este cunoscut ca pământul ţării noastre a fost mereu bogat, însă câţi dintre noi ştiu că romanii au fost pioneri în domeniul petrolier?!

România este o ţară a constrastelor, dar mai ales a suprizelor. Este cunoscut ca pământul ţării noastre a fost mereu bogat, însă câţi dintre noi ştiu că romanii au fost pioneri în domeniul petrolier?!

Peste 150 de ani de experienţă în domeniul extracţie de petrol şi un subsol cu peste 2000 de ani de resurse naturale, ar fi cifrele cu care ar trebui să ne mândrim atunci când vorbim despre zonele petroliere, zone care în 1857 stabileau pentru România, la nivel mondial, trei mari premiere:

– Prima ţară din lume cu o producţie de petrol înregistrată oficial în statisticile internaţionale. (The science of petroleum, 1938)

– La Lucăceşti, Bacău s-a construit prima sondă petrolieră comercială din lume

În ţara noastră primele instalaţii de prelucrare a ţiţeiului sunt considerate “găzăriile” de la Lucacesti-Bacau, a lui N. Choss în anul 1840 şi M.Heimsohn în 1844. Acestea nu erau decât simple ateliere meşteşugăreşti, utilate cu mijloace rudimentare care foloseau pentru rafinare o metodă asemănătoare obţinerii ţuicii în cazanele ţărăneşti.

Distilarea pe cale industrială începe odată cu rafinăria construită de fraţii Mehedinteanu la marginea oraşului Ploieşti, în apropierea gării de Sud, pe strada Bună Vestire, nr.174.

Instalaţiile rafinăriei erau destul de primitive, toate utilajele fiind formate din vase cilindrice din fier sau fonta, încălzite direct cu foc de lemne. Aceste utilaje au fost comandate în Germania firmei Moltrecht ce construia cazane pentru distilarea şisturilor bituminoase, iar în decembrie 1856 începe construcţia “fabricii de gaz” din Ploieşti, pe numele lui Marin Mehedinteanu.

– Primul oraş din lume, iluminat public cu petrol lampant, a fost Bucureştiul. Începând cu 1 aprilie 1857, oraşul avea să fie iluminat cu 1.000 de lămpi.

Toate acestea au dus la transformarea oraşului Ploieşti în „capitala aurului negru“. Oraşul devenise după anul 1856 cel mai mare producător de petrol din Europa. În ţară existau 10 rafinării cu o capacitate de 34 de milioane de tone pe an din care 5 erau în jurul Ploieştiului, în judeţul Prahova.

Principalele societăţi petroliere ale vremii

Pe parcursul celor 150 de ani de industie petroliera în România s-au pus bazele unor societăţi petroliere de mare avengura: Steaua Romana, Româno-Americană, Vega, Astra Romana, Concordia, Creditul Minier.

Aceste puternice societăţi s-au reliefat prin activitatea de extracţie, prelucrare şi comercializare dintr-un număr de 104 societăţi petroliere, existente în anul 1914. De fapt, acestea vor fi cele care vor impulsiona creşterea producţiei româneşti de petrol, de la 275 tone în 1857, la 15.900 tone în 1880, dată până la care numai România şi SUA figurau în statisticile ţărilor producătoare de petrol. Producţia va creşte la 250.000 tone în anul 1900 şi va ajunge la 1.783.947 tone în anul 1914.

Ca urmare a dezvoltării industriei petrolului din România la momentul respectiv, ţara a înregistrat şi alte premiere mondiale:

– Începând cu anii 1900 România a fost prima ţară din lume care a exportat benzină.

– În 1904 se înfiinţa prima şcoală din lume de maiştri sondori la Câmpina.

În 1904, a luat fiinţă la Câmpina prima şcoală din lume de maiştri sondori, diversificată ulterior şi pe pregătirea maeştrilor rafinori, şcoală care a dat industriei petroliere româneşti maeştrii cu o înaltă pregătire profesională, solicitaţi încă din 1914 să lucreze în străinătate.

Interesant, nu-i aşa?

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Inedit » Punem pariu că nu ştiai? România, PRIMA ŢARĂ din lume care a avut o SONDĂ PETROLIERĂ şi care a EXPORTAT BENZINĂ pentru prima oară