Antena Meniu Search
x

Video Robotul care adună jucăriile aruncate prin casă, invenţia unor elevi de la un liceu din Dej

Cine este părinte ştie cât de neplacută poate fi senzaţia atunci când calci cu picioarele goale pe o jucărie uitată pe jos. Par inofensive însă un cub, o maşinuţă sau o piesă lego te pot duce pe culmi nebănuite ale durerii. Iată însă că venim cu o veste bună: această problemă atât de "spinoasă" ar putea dispărea. Cum, s-au gândit câţiva elevi din Dej. Copiii au construit un robot care strânge jucăriile împrăştiate şi le pune la locul lor.

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 19.05.2022, 17:58

Vezi și

Timp de cinci luni, elevii Colegiului Naţional Andrei Mureşanu din Dej l-au gândit, l-au proiectat şi l-au construit pe Star Light, un robot care ar putea deveni cel mai bun prieten al părinţilor. 

Răzvan Muncelean, elev: Star Light este capabil să colecteze diferite obiecte, precum bile şi cuburi, să le înmagazineze într-o cutiuţă, după care să le plaseze pe un suport pe diferite nivele. De asemenea, are un braţ cu care poate plasa elementele în diferite locuri. 

Robotul Star Light a costat 3000 de dolari 

Robotul, care a costat 3.000 de dolari, este controlat cu două telecomenzi cu joystick. Însă, pentru 30 de secunde, maşinăria funcţionează autonom. 

Pe acelaşi subiect

Răzvan Muncelean, elev: Cu ajutorul unei camere web plasate în partea din spate reuşeşte să detecteze unde se află un anumit element şi, în funcţie de poziţia acestuia, decide singur, pe baza unor algoritmi, ce are de făcut. 

Din echipa Vector Robotics fac parte 5 elevi de liceu, două fete şi trei băieţi. 

Vlad Câmpeanu, elev: În acest moment, ştie ca în primele 30 de secunde să detecteze acest pahar şi să plaseze un element pe nivelul corect, să dea jos o răţuşcă din teren şi să parcheze într-o zonă prestabilită. 

Robotul Star Light a fost deja premiat

Cei cinci inventatori sunt sprijiniţi în proiectul lor de mai mulţi profesori. 

Camelia Chindriş, director Colegiul Naţional Andrei Mureşanu: Sunt profesor de matematică. Şi am hotărât să fiu mentorul lor anul acesta. (...) Am fost tot timpul alături de ei şi i-am susţinut în toate momentele. 

Star Light a participat deja la mai multe concursuri unde a fost premiat. 

Răzvan Muncelean, elev: Am reuşit să obţinem locul întâi la competiţia de la Iaşi şi locul al doilea la Timişoara. 

Elevii speră să participe cu micul lor robot şi la cât mai multe competiţii internaţionale. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Inedit » Robotul care adună jucăriile aruncate prin casă, invenţia unor elevi de la un liceu din Dej