Antena Meniu Search
x

A apărut mâna robotică care poate ţine un ou fără să-l spargă

Cercetătorii sud-coreeni au creat o mână robotică dotată cu un set de mişcări similare cu cele ale unui om. Mâna robotică poate îndeplini sarcini delicate, cum ar fi folosirea pensetei sau ţinerea unui ou.

de Redactia Observator

la 07.01.2022, 22:20

Mână robotică
A apărut mâna robotică care poate ţine un ou fără să-l spargă - Shutterstock

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Ajou din Coreea de Sud au creat o mână robotică suficient de capabilă să ţină obiecte fragile precum ouăle, scrie Business Insider. Un articol publicat în Nature explică toate detaliile noii tehnologii. Cântăreşte puţin sub două kilograme şi jumătate şi măsoară opt inci şi jumătate. Piesele ei de rezistenţă constau în delicateţe, forţă şi flexibilitate.

Mâna robotică are o precizie similară cu cea umană

Noua mână robotică este fabricată din oţel şi aluminiu, iar fiecare deget este controlat de trei motoare mici montate în palmă. Există 20 de articulaţii, iar în jurul acestora există părţi metalice care funcţionează ca tendoane. Toate aceste caracteristici oferă mâinii robotice o precizie similară cu cea umană, potrivit mediafax.ro. Echipa susţine că este capabilă să toarne băuturi, să ţină un ou fără să-l spargă, dar şi să îndeplinească sarcini delicate precum a tăia hârtie cu foarfecele şi a folosi penseta. De asemenea, mâna ar putea ridica şi o ganteră de 18 kilograme fără să se rupă.

O versiune mai uşoară a dispozitivului ar putea fi folosită ca proteză, în timp ce această versiune ar putea fi integrată în roboţii care folosesc inteligenţa artificială pentru a manipula obiecte. Sud coreenii plănuiesc acum o piele artificială pentru mână, astfel încât să poată reproduce senzaţia atingerii unui om.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiinta » A apărut mâna robotică care poate ţine un ou fără să-l spargă