Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Scurt ghid tehnologic pe înțelesul tuturor. Cum poți cumpăra lucruri bune și ieftine

Oricine poate cumpăra gadgeturi bune și ieftine fără să fie nevoit să- și golească portofelul.

de Redactia Observator

la 24.02.2016 , 14:27

 

Articolul continuă după reclamă
Oricine poate cumpăra gadgeturi bune și ieftine fără să fie nevoit să- și golească portofelul.
În 1999, un PC cu un procesor Pentium 2, HDD de 2 GB, memorie de 32 RAM și placă video integrată  costa  1.000  de  dolari  și  reprezenta  un  vârf  al  tehnologiei  disponibile  pe  piață  pentru  consumatorii  obișnuiți.  În  prezent,  după  16  ani,  un  simplu  smartphone  are  un  procesor  de  cel  puțin  10  ori  mai  puternic, o memorie de 100 de ori mai performantă și poate stoca de 60 de ori mai multă informație.
Din cauza evoluției accelerate a tehnologiei, fiecare dintre noi se poate păcăli cu ușurință și poate cheltui  mai mult decât își permite pentru gadgeturi scumpe și inutile.
Iată care sunt cele patru principii esențiale care ne vor ajuta să facem cele mai bune alegeri atunci când  ne avântăm în jungla cumpărăturilor:
1. Multifuncționalitatea este un cuvânt cheie
Un laptop reprezintă varianta mai scumpă a unui desktop și îți oferă avantajul mobilității. Nu poți merge  cu  desktopul  într-o  scurtă  călătorie,  însă  laptopul  îți  permite  să  navighezi  pe  internet  și  să  lucrezi,  practic,  de  oriunde,  inclusiv  de  la  malul  mării  sau  de  la  o  terasă  din  oraș.  Nu  ai  nevoie  decât  de  conexiune la internet.
Dacă ești, însă, pasionat de călătorii și trebuie să rămâi în contact cu locul de muncă, ai putea cumpăra  un smartphone performant și cu un ecran generos. Pe lângă faptul că îți oferă o mare parte din funcțiile  unui laptop, poți face fotografii fabuloase, iar gadgetul încape într-un buzunar.
Cartușele compatibile pentru imprimantă sunt un alt exemplu de alegere înțeleaptă, datorită prețurilor  foarte mici. O astfel de alegere te ajută să elimini costurile nejustificate impuse de renumele unui brand,  fără să faci compromisuri cu privire la calitatea imprimării. Aceste cartușe de imprimantă te vor ajuta să  economisești mai mult de 50% față de prețul cartușului original.

2. Desktop sau laptop?
După cum am demonstrat mai sus, uneori un smartphone este o alegere mai potrivită decât un laptop.  Alteori, un laptop este, în mod evident, o variantă mai bună decât un desktop și viceversa. Care sunt,  însă, avantajele și dezavantajele celor două opțiuni? Dacă ai nevoie de un computer pentru locul de muncă și știi că îl vei folosi doar la birou, un desktop este  soluția  ideală.  La un nivel similar  al performanțelor, desktopul este mult mai  ieftin decât un  laptop și  poate suporta upgrade-uri pentru fiecare componentă în parte, conform pcworld.com. 
Dacă vei folosi,  însă, PC-ul în timpul călătoriilor sau al deplasărilor în interes de serviciu, cumpără un laptop, deoarece  mobilitatea este principala calitate cu care vine la pachet.
Dacă  alegi, totuși, să  cumperi un desktop,  întreabă-te pentru  ce  îl  vei folosi. Dacă  îl  vei utiliza pentru  programe  de  grafică sau  pentru  jocuri,  vei  avea  nevoie  de  o  placă  video  performantă,  dar și  de  un procesor puternic. Dacă nu îl vei folosi decât pentru a naviga pe internet și pentru a te uita la filme, o  placă video integrată te va scuti de cheltuieli inutile. Pe piața din România, o placă video costă între 130  și 6.800 de lei, prin urmare utilitatea sa practică este foarte importantă.
3. Ultimele modele de telefoane mobile nu sunt pentru oamenii practici
Nu  cumpăra  ultimele  modele  de  telefoane  mobile.  În  fiecare  an,  companiile  producătoare  de  smartphone-uri  lansează  un  nou  model,  care  poate  fi  cumpărat  pentru  o  sumă  astronomică.  Fără  abonament,  un  astfel  de  telefon  costă  în  jur  de  3.000  de  lei,  în  timp  ce  un  telefon  din  penultima  generație poate fi achiziționat la un preț de două ori mai mic. Diferențele dintre ele nu sunt, însă, atât de  mari precum ne-ar putea păcăli diferența de preț.
Dacă vrei să cumperi un telefon mobil, așteaptă ca modelul de ultimă generație să fie lansat pe piață în  primăvara acestui an. Prețul actualului model de vârf se va prăbuși.

4. Produsele second hand ne fac cu ochiul
Laptopurile și desktopurile second hand pot fi foarte performante și, cu certitudine, sunt incredibil de  ieftine, după  cum ne demonstrează aceste produse. În ultimii 20 de ani,  cererea pentru ele a  crescut  vertiginos. Telefoanele mobile, laptopurile, tabletele si desktopurile pot avea prețuri de două mai mici  decât cele noi, iar magazinele care le comercializează oferă și o garanție de cel puțin un an de utilizare. 
Mai mult decât atât, ele pot fi testate în showroomuri.
Foto: pexels.com
Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi cere sfatul unui avocat înaintea unei tranzacţii imobiliare?
Observator » Inedit » Scurt ghid tehnologic pe înțelesul tuturor. Cum poți cumpăra lucruri bune și ieftine