Antena Meniu Search
x

Video "Sper că nu o să dau mesaj unei fete care a decedat". Milioane de conturi rămân active, deşi utilizatorii au murit. Ce presupune contractul de moştenire

Viaţa fără de moarte există pe facebook. Milioane de conturi rămân active, deşi utilizatorii au murit de mult. Pe profilurile lor sunt postate anual sute de mesaje şi urări. Pare straniu, dar ar trebui să ne obişnuim cu situaţia, spun cercetătorii de la Oxford. În câteva zeci de ani, pe Facebook vor fi mai mulţi utilizatori morţi decât vii. 

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 30.05.2022 , 21:34

Cât mai trăieşti pe Facebook după ce ai murit? Nelimitat. Pe social media viaţa nu se măsoară în ani. Dispare omul, nu şi contul. 

Deşi a decedat în urmă cu doi ani, Petrică Mâţu Stoian continuă să primească urări de la mulţi ani de la prietenii virtuali. În 50 de ani ar urma să vedem astfel de postări la fel de des cum vedem fotografii cu pisici sau poze din vacanţă. 

Până în 2100, pe facebook vor fi mai mulţi utilizatori morţi decât vii

Vezi și

Pe baza ritmului în care se crează noi conturi corelat cu rata deceselor, cercetătorii de la Oxford au ajuns la concluzia că până în 2100 numărul utilizatorilor morţi va fi mai mare decât al celor vii. 

Pe acelaşi subiect

Sper că nu o să dau mesaj unei fete care a decedat. (...) Dacă acea persoană a murit ar trebui lăsată în pace măcar pe social media, spune un bărbat.

Oribil, grotesc, nu e corect. Ar trebui să dispară aşa mi se pare normal, afirmă o femeie.

Ce se poate face în astfel de situaţii 

Ce face compania Facebook în astfel de situaţii?

Robert Feraru, specialist în social media: El se autosesizează, dar nu are voie să facă nimic fără un om care să confirme respectivele lucruri. Există acest trend de a lăsa lucrurile în spate fără a se ocupa cineva de ele. Probabil că în scurt timp va exista un mecanism care să preîntâmpine astfel de lucruri. 

Mulţi dintre internauţi au sesizat problema.

Am avut un prieten care a fost diagnosticat cu cancer, metastază şi contul lui e încă activ,  nu s-a ocupat nimeni, mi se pare deranjant. Ar trebui să se ocupe şi cei din familie să îi şteargă contul că poate nu toată lumea ştie că a murit persoana respectivă, spune un bărbat.

Contractul de moştenire, pe facebook 

Ce este de făcut? La fel ca în viaţa reală, un contract de moştenire. Online, desigur. Utilizatorii pot desemna un prieten virtual care să le preia contul ori să îl închidă după deces. Totul se face din setările contului, dar când utilizatorul este în viaţă. 

Robert Feraru, specialist în social media: E un algoritm în spate, în funcţie de mesajele care se transmit şi pozele care se pun cum că a decedat atunci facebook se declanşează cum că e nevoie să se facă un upgrade pe acea pagină. 

La fel s-a întâmplat şi în cazul celui mai mare canoist român, Ivan Patzaichin. Pagina lui s-a transformat într-un cont in memoriam unde familia postează în continuare fotografii şi amintiri pentru comunitatea online a sportivului. 

În prezent, Facebook are peste 12 milioane şi jumătate de utilizatori doar în România. Nimeni nu ştie, însă, câţi sunt vii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Vi s-a părut exagerată reacţia publicului la momentul Babasha de la concertul Coldplay?
Observator » Inedit » "Sper că nu o să dau mesaj unei fete care a decedat". Milioane de conturi rămân active, deşi utilizatorii au murit. Ce presupune contractul de moştenire