Antena Meniu Search
x

Tu ştiai? Acesta este CEL MAI LUNG lanţ MUNTOS din lume

Situați de-a lungul coastei de vest a Americii de Sud, Anzii Cordilieri cu o lungime de 7.600 km, reprezintă, potrivit Guinness Book of World Records 2015, cel mai lung lanț muntos din lume

Situați de-a lungul coastei de vest a Americii de Sud, Anzii Cordilieri cu o lungime de 7.600 km, reprezintă, potrivit Guinness Book of World Records 2015, cel mai lung lanț muntos din lume

Anzii traversează șapte state — Venezuela, Columbia, Ecuador, Peru, Bolivia, Chile și Argentina și au o lățime de până la 804 km, potrivit livescience.com. De asemenea, lanțul muntos include unele dintre cele mai înalte vârfuri de pe Pământ.

Cel mai înalt vârf este Aconcagua, aflat în Argentina, cu o înălțime de 6.962 metri deasupra nivelului mării.

Acționând ca un zid între Oceanul Pacific și continentul sud-american, Anzii au un impact impresionant asupra climei din regiune. Clima în regiunea nordică a munților este umedă și caldă. Aceeași climă se regăsește în partea estică și sud-estică a Anzilor. La vest, clima este uscată, fiind dominată de deșertul Atacama din nordul statului Chile. Pe de altă parte, înălțimile munților favorizează apariția norilor deasupra câmpiilor uscate ale Argentinei.

În Anzi se află cel mai înalt vulcan din lume — Ojos del Salado, situat la granița din Chile și Argentina, cu o înălțime de 6.893 de metri, dar și alți, peste 50 de vulcani cu înălțimi ce ating 6 000 metri.

Pe înălțimile Anzilor au fost construite mai multe orașe, precum: Huaraz și Cuzco în Peru; Quito și Bańos în Ecuador; La Paz în Bolivia; Bogota și Medellin în Columbia; Pucon și Puerto Natales în Chile.

Tot în Anzi, în apropiere de orașul Cuzco, Peru, la o altitudine de 2.430 de metri, arheologul Hiram Bingham a descoperit, în 1911, ruinele orașului antic incaș Machu Picchu. Acesta a fost inclus, în 1983, pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Inedit » Tu ştiai? Acesta este CEL MAI LUNG lanţ MUNTOS din lume