Antena Meniu Search
x

Ziua internaţională a cafelei. 7 din 10 români o preferă pe cea la ibric

La ibric, la filtru, sau la espressor, cafeaua este licoarea fără de care mulţi români nu concep să-şi înceapă dimineţile. Are chiar şi o zi a ei, iar pe 1 octombrie este sărbătorită în toată lumea.

Vezi și

La ibric, la filtru, sau la espressor, cafeaua este licoarea fără de care mulţi români nu concep să-şi înceapă dimineţile. Are chiar şi o zi a ei, iar pe 1 octombrie este sărbătorită în toată lumea. Şi chiar dacă acum sunt folosite aparate sofisticate pentru prepararea ei, tot cafeaua la ibric rămâne favorita românilor.

Cafeaua de la ibric are secretele ei. Pentru a-şi păstra aroma, trebuie măcinată cât mai fin. Simona Vişan este barista de 8 ani şi ne arată cum putem obţine gustul  irezistibil 

Cafeaua trebuie lăsată să fiarbă la foc mic, timp de 2 minute şi jumătate. 

Simona Vişan, barista: Amestecăm doar deasupra. Cafeaua să cadă singură înăuntru. Atunci când crema începe să se ridice, atunci oprim cafeaua. 

Boabele proaspăt măcinate, ibricul din cupru şi apa plată sunt cele mai importante ingrediente care dau gustul perfect. Cu 100 de lei, oricine poate obţine acasă acelaşi produs ca în oraş.

Istoria cafelei începe în urmă cu 1000 de ani. De la cafeaua tradiţională, am ajuns să bem cafea la filtru sau la espressor. Aşa au apărut: flat white, latte-ul sau shot-ul de espresso- o cafea scurtă și extrem de tare.

PAUL ISTRATE, barista: În aceste shot-uri extragem 30 de mililitri de cafea. Avem 30 de mililitri cu cu 5 mililitri de cremă. Crema aceea e cel mai bun în expresso. Shotul de expresso se împarte între cremă, corp şi inimă.

Şi laptele turnat în cafea are secretul lui. Dacă e prea rece, nu se îndulceşte.

MUGUR TURESCHI, proprietar cafenea: O cafenea aduce nu numai un produs, aduce şi un loc unde te întâlneşti cu cei dragi. Cum te duci seara la un restaurant, la fel poţi să vii dimineaţă la o cafea.

Studiile arată că 7 români din 10 beau cafea. Preferata lor rămâne însă cea la ibric. În oraş, comandă cel mai adesea cu lapte, mai ales pentru poze.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Inedit » Ziua internaţională a cafelei. 7 din 10 români o preferă pe cea la ibric