Video Analist, despre acordul de minerale rare SUA-Ucraina: ce ar putea face americanii privind resursele aflate sub ocupaţia Rusiei
Ucraina şi Statele Unite au semnat acordul istoric pe minerale rare, într-un moment simbolic pentru preşedintele american. Acela în care Donald Trump îşi marca cele 100 de zile de mandat. Documentul acoperă 57 de minerale rare şi nu intră în conflict cu angajamentele Kievului faţă de Uniunea Europeană. Acordul semnat în varianta prezentată de Kiev are doar 12 pagini, în timp ce varianta prezentată de americani, în luna martie, avea nu mai puţin de 90 de file.
Ce contează cel mai mult în noua formă a acordului este că Ucraina nu va plăti pentru ajutorul oferit până acum de Statele Unite în perioada Biden, ci va avea doar efecte ulterioare, iar profitul din resursele la care Ucraina dă acces va fi reinvestit în reconstrucţia ţării.
Iarăşi important, companiile private vor primi contracte de exploatare pe resursele ucrainene, administraţia de la Washington doar va facilita legăturile. În orice caz, după ce a semnat acordul, Donald Trump a aprobat prima vânzare de arme către Kiev, în valoare de 50 de milioane de arme, în timp ce emisarul său special Keith Kellogg a anunţat că Statele Unite nu vor abandona negocierile de pace. Secretarul trezoreriei avertiza Moscova că un astfel de acord înseamnă că SUA sunt dedicate unei Ucraine prospere, libere şi suverane.
După semnarea acordului, tonul liderului de la Casa Albă faţă de Vladimir Putin a devenit mult mai dur. Republicanii vor să impună tarife uriaşe ţărilor care cumpără petrol, gaze sau uraniu din Rusia, în cazul în care liderul de la Kremlin nu acceptă să semneze un acord de pace. Cât priveşte tarifele care au destabilizat întreaga lume, totul se rezumă la negocieri. Beijingul susţine că Washingtonul se grăbeşte să negocieze, mai ales că, potrivit CNN, în Statele Unite au început să sosească ultimele vapoare din China cu mărfuri fără taxe suplimentare. După care va începe numărătoarea inversă către penurie şi preţuri mai mari, inclusiv lipsa de produse pe rafturi ca in pandemie.
Am analizat întreaga situaţie alături de Laurenţiu Pleşca, coordonator de programe la German Marshall Fund şi cercetător la Centrul Român de Studii Ruse
- România, exclusă din programul Visa Waiver chiar înainte de alegeri. Cum motivează SUA decizia
- Planul lui Trump pentru bugetul SUA în 2026: vrea tăieri de 163 de miliarde $, cu reduceri masive ale cheltuielilor...
- Mark Rutte a propus NATO să majoreze cheltuielile pentru apărare la 3,5% din PIB, ca să-i facă pe plac lui Trump
- Americanii nu ştiu cum să forţeze Rusia să accepte planul de pace propus de Trump - POLITICO
- SUA își schimbă rolul în negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina. Rubio nu mai vrea să zboare în jurul...
Marius Pancu: Cum redefineşte relaţia strategică dintre cele două ţări acest acord?
Laurenţiu Pleşca: În primul rând, cred că semnarea acestui acord privind mineralele critice dintre SUA şi Ucraina face parte dintr-o strategie mai amplă a Kievului de a remodela percepţia americanilor, în special a Partidului Republican. Pentru că am văzut în perioada în care republicanii erau în Opoziţie, au fost foarte multe voci puternice, de nemulţumire faţă de amploarea situaţiei. Acum, vedem că acordul semnat de administraţia Trump, actualul acord depinde clar, în primul rând, de propunerile anterioare care practic sugerau o abordare aproape colonială asupra resurselor Ucrainei. Vedem ca prin acest acord trebzuie privite şi aspectele de securitate, de apărare, economice, pentru că acest acord chiar dacă nu menţionează în mod explicit garanţii de securitate, el este în spiritul unor garanţii economice, dar cu potenţial militar pentru statul ucrainean.
Cred că este relevant în acest moment dacă SUA investesc în protejarea infrastructurii economice a Ucrainei, în special cea legată de exploatarea resurselor, atunci cred că sprijinul militar capătă o nouă justificare, pentru că SUA ar trebui să fie interesate în a-şi proteja interesele economice pe care le au în Ucraina şi aş mai vrea să adaug aici faptul că acest acord urmează scenariul ucrainean, adică este o victorie pentru Kiev, dar mai ales că trebuie să ne amintim de unde a pornit acest acord. Pentru că, iniţial, acest acord era unul deloc avantajos pentru Kiev.
Practic, prin acest acord se renunţă şi la pretenţiile Statelor Unite de a întoarce datoria pe care Ucraina o are faţă de SUA şi mai mult, vine să seteze terenul pentru o investiţie mai mare în Ucraina şi vedem chiar că s-a produs şi ceva mult mai concret datorită acestui acord în care administraţia Trump a aprobat prima vânzare de armament către Ucraina în valoare de 50 de milioane de dolari. Acum vedem că este un contract încheiat direct între producătorul de arme şi Kiev. Aşadar, chiar dacă nu avem garanţii de securitate formale avem un sprijin concret şi susţinut al Ucrainei după semnarea acestui acord.
Marius Pancu: Dacă, în paralel, mai poate rămâne de exemplu pe masă propunerea aceea ca SUA să recunoască Crimeea ca fiind parte a Rusiei în eventualitatea unui acord de pace sau odată cu semnarea acestui acord economic se modifică şi parametrii aceia teritorial vehiculaţi săptămâna trecută?
Laurenţiu Pleşca: În principiu aş spune că se modifică mai multe lucruri, lucrurile sunt în mişcare şi avem o altă dinamică. Acum câteva zile ne amintim că Donald Trump spunea că s-ar putea retrage din semnarea unui eventual acrod de pace între Ucraina şi Rusia. Acest acord de parteneriat economic între Ucraina şi SUA sugerează pentru mine că Donald Trump este dispus să intervină mult mai mult în sprijinul Ucrainei asta faţă de declaraţiile pe care le-a avut în trecut. De asemenea, cred că acest acord este benefic şi pentru SUA. Chiar dacă nu vorbim neapărat de un acord de pace pe care Donald Trump l-ar putea impune preşedintelui Rusiei, vedem că acum acest acord este benefic pentru SUA, pentru administraţia Trump ca să arate publicului american după cele 100 de zile de mandat că are şi victorii.
Dar chiar am putea spune că Rusia acum se află într-o poziţie mult mai tensionată pentru că vedem şi propaganda rusă. Se spune că Ucraina a fost vândută sau resursele solului ale Ucrainei au fost vândute. Aşadar, cred că SUA vor continua o atitudine poate mai împăciuitoare faţă de poziţia ucraineană şi am văzut şi după întălnirea de la Vatican, dintre Trump şi Zelenski faptul că Donald Trump înţelege din ce în ce mai bine, sper eu care este de fapt pericolul rusesc şi a condamnat şi atacurile asupra structurii civile ucrainene.
Marius Pancu: Acum, haideţi să facem un exerciţiu de punere în practică a acestui acord pentru că ştim că există majoritatea mineralelor rare în estul deja sub ocupaţie rusească, dacă există o exploatare acolo, cum protejează americanii interesele? Ce se va întâmpla?
Laurenţiu Pleşca: Cred că SUA, chiar dacă aceste resurse se află atât pe teritoriile ocupate ale Ucrainei, cât şi pe teritoriile care nu sunt ocupate, cred că SUA ar putea să îşi apre practic investiţia. Acest lucru se poate materializa cu vânzarea pe care a solicitat-o Volodimir Zelenski la începutul lui aprilie, în care acesta cere ca SUA să îi vândă baterii Patriot, nu să îi dea. Iar acest acord vine în spiritul acesta pentru că SUA îşi doresc să îşi apere de fapt aceste investiţii ulterioare pe care le va face în Ucraina.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰