Antena Meniu Search
x

Analistul Dan Dungaciu, despre situaţia din Afganistan: "A murit o viziune. Occidentul a pierdut pacea, nu războiul". SUA nu vor reveni: "Poţi să te sinucizi de două ori?"

Situaţia tensionată din Afganistan a fost analizată în această seară la Observator de analistul Dan Dungaciu.

de Redactia Observator

la 17.08.2021, 14:36

Vezi și

Profoserul Dan Dungaciu a declarat, în dialog cu Marius Pancu, că Occidentul nu a pierdut războiul din Afganistan, ci pacea. Cu alte cuvinte, Statele Unite şi aliaţii nu au ştiut să gestioneze situaţia şi societatea afgană în cei 20 de ani petrecuţi în Afganistan. Falimentul moral al Occidentului este ceea ce vedem acum în Afganistan, susţine Dan Dungaciu.

În opinia acestuia, China va fi principalul beneficiar al dezastrului din Afganistan. Singura "victorie" din situaţia de acum ar fi că niciuna dintre părţi nu-şi mai doreşte război.

"În Afganistan a murit o viziune. Viziune că Occidentul poate transforma Afganistanul după chipul şi asemănarea sa. Acest model nu mai este funcţional, acest proiect s-a îngropat. Trilioane de dolari s-au dus ca apa în nisip. Occidentul nu a pierdut războiul, a pierdut pacea. Marea problemă e când tu te duci acolo şi vrei să reconstruieşti societatea după chipul şi asemănarea. Mulţi dintre oamenii de acolo nu au ţinut cu talibanii, dar nici nu au crezut în sistemul din Occident. Nu au crezut în acest regim occidental, nu au luptat pentru el. Parţial a fost un succes în aceşti 20 de ani. Din păcate, realitatea a fost mult mai sumbră, iar totul s-a prăbuşit ca un castel din cărţi de joc. Pentagonul spune că Kabul va cădea în cel puţin 90 de zile, iar preşedintele Americii e cel mai bine informat om de pe planetă. Eşec a fost şi în Orientul Mijlociu, "Primăvara Arabă", dar şi mai spectaculos a fost în Afganistan. Pe scenă se juca ceva, iar publicul se uita, nu înţelegea şi nici nu-i plăcea ce vrea. Poate că retragerea ar fi trebuit să fie mai ordonată.

America are alte probleme acum, principalul său adversar e China acum. America nu-şi permite să mai ţină atâtea bile, China, Afganistan, Rusia, şi toate în aer. China ar vrea ca talibanii să facă ordine în Afganistan. China nu va intra acolo, Afganistan e cimitirul imperiilor. Occidentul şi-a pierdut suveranitatea morală. Supremaţia morală a Occidentului a ajuns să fie pusă sub semnul întrebării. Nu doar în Afganistan sau la Beijing, ci şi în Varşovia sau Budapesta. Nu prea e posibilă întoarcere a americanilor în Afganistan, nimeni nu ar legitima aşa ceva. Poţi să te sinucizi de două ori? Nu prea poţi. Dacă ar fi să existe un câştig din asta, ar fi că nimeni nu-şi mai doreşte războiul acolo", a declarat analistul Dan Dungaciu pentru Observator.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Interviurile lui Marius Pancu » Analistul Dan Dungaciu, despre situaţia din Afganistan: "A murit o viziune. Occidentul a pierdut pacea, nu războiul". SUA nu vor reveni: "Poţi să te sinucizi de două ori?"