Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Când pot face rapelul cei care s-au vaccinat cu Johnson&Johnson? Andrei Baciu: "Rămâne de văzut. Deciziile nu se iau, aşa, în speranţa că o să fie bine"

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a fost invitatul lui Marius Pancu într-un interviu special.

Marius Pancu
de Marius Pancu

la 29.09.2021 , 21:36

Andrei Baciu a explicat pe larg ce se întâmplă cu cei care s-au vaccinat cu serul produs de Johnson&Johnson. Pentru moment, cei vaccinaţi cu J&J nu se pot vaccina pentru că nu au trecut cele 6 luni de la prima doză. La sfârşitul lunii octombrie s-ar putea vaccina, teoretic, dar deocamdată autorităţile aşteaptă aprobările de la FDA şi EMA.

În eventualitatea în care se va da undă verde, cei vaccinaţi cu Johnson&Johnson vor face doza doi tot cu acelaşi vaccin. Spre deosebire de cei care s-au imunizat cu AstraZeneca şi acum vor face rapelul fie cu Pfizer, fie cu Moderna.

Dialogul dintre Marius Pancu şi Andrei Baciu

Vezi și

Marius Pancu: Mai mult de jumătate dintre dozele administrate astăzi (n.red 28 septembrie), undeva la 11.000, au fost Johnson&Johnson. Pentru J&J nu există încă o recomandare. Dacă vom face o a doua doză, doza booster, în momentul în care trec 6 luni?

Pe acelaşi subiect

Andrei Baciu: Principiul în vaccinologie este următorul: administrarea iniţială, dobândirea unei imunităţi iniţiale, ulterior reîmprospătarea imunităţii dobândite iniţial cu o doză de rapel. Există câteva date ştiinţifice, publicate în parte, prin care administrarea unei doze suplimentare vine la fel cu reîmprospătarea răspunsului imunitar.

Marius Pancu: O doză la fel din Johnson&Johnson sau o doză de vaccin cu ARN mesager?

Andrei Baciu: Pe datele care au fost publicate până în acest moment, vorbim de o doză din acelaşi vaccin, adică o doză de Johnson&Johnson. Este un element important de menţionat. Ne dăm seama că o viitoare doză de Johnson&Johnson va avea beneficii, dar aceasta nu devine o recomandare fermă, oficială, până nu se întrunesc toate datele ştiinţifice suficient de robuste. Deciziile nu se iau, aşa, în speranţa că o să fie bine.

Marius Pancu: Ar trebui undeva în octombrie sau noiembrie să înceapă şi vaccinarea cu Johnson&Johnson...

Andrei Baciu: Rămâne de văzut. Nu mai devreme decât se întrunesc toate datele ştiinţifice. Ulterior, trebuie o aprobare oficială a FDA şi a Agenţiei Europene a Medicamentelui.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Interviurile lui Marius Pancu » Când pot face rapelul cei care s-au vaccinat cu Johnson&Johnson? Andrei Baciu: "Rămâne de văzut. Deciziile nu se iau, aşa, în speranţa că o să fie bine"