Antena Meniu Search
x

Video Vaccinaţii, fără niciun avantaj după ce rata de infectare a depăşit pragul de 6. Guvernul vrea să schimbe regulile: "E eroare gravă, o discriminare"

Rata de infectare mai mare de 6 lasă fără niciun avantaj vaccinaţii. Aşa că Guvernul vrea să schimbe regulile, pentru a motiva oamenii să se imunizeze. Premierul Cîţu vrea ca indiferent de incidenţă, vaccinaţii sau cei cu certificat verde să aibă acces la toate tipurile de activităţi. Azi am avut număr record de vaccinaţi în valul patru, peste 60 000.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 29.09.2021, 19:29

Vezi și

"Ce conţine vaccinul? Normalitate. Să pot să îmi beau cafeaua alături de prieteni, aici la interior. Să nu mai depindem de mască, să putem să mergem la concerte, la plajă, fără griji", declara premierul Florin Cîţu. Asta promiteau oficialii pentru a încuraja vaccinarea. În realitate, cei imunizaţi sunt la un pas să rămână fără privilegii în localităţile cu rata de infectare mai mare de 6 la o mie de locuitori.  

Potrivit documentelor adoptate până acum de Guvern, incidenţa peste 6 presupune că se închid total restaurantele, barurile, terasele, sălile de fitness, cinematografele, sălile de spectacole şi se interzic evenimentele private. Atât pentru vaccinaţi cât şi pentru nevaccinaţi. Cei vaccinaţi rămân doar cu privilegiul de a participa la concerte în aer liber şi competiţii sportive. În plus, apare şi carantina de noapte, de la ora 20.00 la ora 5.00 dimineaţa. Iniţial programată pentru ultimele 3 zile ale săptămânii. Acum, surse de la Palatul Victoria spun că s-ar putea scurta cu o zi. Şi carantina impune reguli.

Reprezentanţii Horeca au cerut Guvernului să modifice regulile

Cei vaccinaţi vor putea circula liber, însă cei care nu s-au imunizat vor avea nevoie de o declaraţie pe proprie răspundere. Şi de un motiv întemeiat pentru care ies din casă: o urgenţă medicală, un drum până la farmacie, la spital ori la serviciu. Însă, deşi vaccinaţii pot circula liber şi după ora 20, supermarketurile se închid la ora 18:00. "Eu vreau că lucrurile să rămână deschise pentru cei ce au un certificat verde. Deja am cerut domnului Raed Arafat să modifice hotărârea CNSU. Nu trebuie să-i penalizăm pe cei care sunt vaccinați", a declarat Florin Cîţu.

Dar restricţiile gândite de-a valma au fost la un pas să facă asta. Tocmai de aceea, cei din Horeca au cerut Guvernului să modifice regulile. "Cred că e o eroare gravă. E o discriminare a celor vaccinaţi. Nu înţelegem care e sensul vaccinării, dacă eşti supus unor restricţii", a declarat Daniel Mischie, reprezentant Horeca. "Chiar şi anul trecut, când nu erau persoane vaccinate, restrictiile nu au fost atât de dure. Ţin minte că funcţionam totuşi cu terasa", a declarat Bogdan Bazaoache, patronul unui restaurant. Cel mai probabil, toate modificările se vor lua astăzi în şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. În prezent, 135 de localităţi din ţară au depăşit rata de 6 la mie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Vaccinaţii, fără niciun avantaj după ce rata de infectare a depăşit pragul de 6. Guvernul vrea să schimbe regulile: "E eroare gravă, o discriminare"