Antena Meniu Search
x

Video Cine are acum prima şansă la Primăria Capitalei. Directorul de cercetare al IRES, despre procentele candidaţilor şi scenariul retragerii lui Piedone

Scena politică din România a suferit modificări masive în ultimele zile, în special în ceea ce priveşte alegerile locale din Bucureşti, iar noi am analizat întreaga situaţie cu Dan Jurcan, sociolog şi director de cercetare la Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).

de Redactia Observator

la 24.04.2024, 12:38

Vezi și

Lumea politică din România a trecut prin situaţii neprevăzute în ultimele zile. De departe cea mai importantă, şi surprinzătoare, mutare a fost cea a retragerii doctorului Cătălin Cîrstoiu din lupta pentru Primăria Bucureşti.

Reprezentanţii Partidului Social Democrat şi cei ai Partidului Naţional Liberal au decis să meargă cu candidaţi separaţi la alegerile locale pentru Primăria Bucureşti, astfel că i-au aruncat în luptă pe Gabriela Firea, respectiv Sebastian Burduja.

Am analizat întreaga situaţie cu Dan Jurcan, sociolog şi director de cercetare la IRES. Iată cele mai interesante declaraţii date de Dan Jurcan:

- E o situaţie extrem de complicată, mai ales pentru coaliţia PSD-PNL. Toată această indecizie sau deficit de leadership care s-a manifestat în ultimele luni, fie că a fost vorba de comasare, fie că a fost vorba de desemnarea candidatului pentru Primăria Capitalei va avea un cost, iar acest cost va fi plătit, probabil, în alegerile europarlamentare şi probabil chiar mai târziu. Dar este, în acelaşi timp, şi un semnal simbolic. Ne arată că dacă această coaliţie nu funcţionează pentru Bucureşti, în mod clar nu funcţionează nici pentru preşedinţie.

- Revenind la Capitală sigur, dacă discutăm puţin despre ceea ce înseamnă redistribuirea voturilor, în mod clar este o altă arhitectură a voturilor aici, pentru că una e clar situaţia în care îl aveam pe domnul Cîrstoiu cu domnul Nicuşor Dan şi cu domnul Piedone, Cristian Popescu Piedone, şi alta este situaţia în care intră doamna Firea în ecuaţie şi cu domnul Burduja.

- Să nu uităm că doamna Firea, înainte de începerea acestei competiţii electorale, ea era pe primul loc în ceea ce înseamnă nivel de încredere pentru Capitală şi asta ne arată că, de fapt, foarte multe dintre voturile să spunem stângii, voturile PSD-ului, s-ar putea să fie reorientate către doamna Firea, în condiţiile în care în absenţa unui candidat de stânga, pentru că domnul Cîrstoiu nu a fost asimilat unui candidat de stânga, chiar dacă a fost propus sau susţinut de domnul Ciolacu, el nu a fost considerat un PSD-ist autentic şi atunci foarte multe dintre voturi PSD-iste s-ar fi dus către Piedone. 

- Ipoteza pe care o lansează foarte mulţi dintre liderii PSD - că prin intrarea în cursă a Gabrielei Firea e foarte posibil ca o bună parte dintre voturile care merg către domnul Piedone să se reorienteze către Gabriela Firea, e o ipoteză plauzibilă. Asta nu înseamnă, însă, că toate voturile vor merge către doamna Firea. 

- Doamna Firea poate recupera foarte mult, dar îmi e greu să cred că o să ajungă în poziţia de a fi numărul 1 şi de a-l bate pe Cristian Popescu Piedone sau pe Nicuşor Dan.

- E complicat acum să facem estimare. Domnul Piedone avea 40% după anumite case de sondaj, 30% după altele. Ceea ce ştim este că Gabriela Firea era undeva pe la 30%. Mai ştim, de asemenea, că această coaliţie, PSD PNL, este undeva la peste 45-50%, să spunem, pe Bucureşti şi atunci acolo ar trebui să ne uităm, spre zona asta a votului de partid. 

- În mod clar, multe dintre voturile care merg acum către Cristian Popescu Piedone vor fi mutate către Gabriela Firea, pentru că Gabriela Firea, până la urmă, ea reprezintă PSD-ul, ea reprezintă stânga. Ea a făcut multe lucruri bune, dar şi proaste, pentru Bucureşti. Sigur, aici, electoratul de dreapta şi cei de dreapta vor veni să ne spună exact cum a dus Bucureştiul în faliment şi aşa mai departe.

- Marea problemă este la voturile de dreapta, pentru că, dacă stăm un pic şi ne uităm, Sebastian Burduja este un tip cu o notorietate foarte mică, dar care are un proiect extrem de interesant şi extrem de bun. Are o viziune bună pentru Bucureşti, dar este încă prea mic, nu ştiu dacă are timp să crească.

- Nu ştiu dacă Sebastian Burduja are timp să ia din voturile lui Nicuşor Dan. Nu ştiu dacă are timp să convingă electoratul lui Nicuşor Dan că el este soluţia potrivită. 

- Dintre toţi candidaţii care acum sunt pe piaţă, Sebastian Burduja s-ar putea să fie singurul candidat care are o viziune despre Bucureşti şi despre felul în care ar trebui să se dezvolte. 

- La momentul actual, în ceea ce înseamnă arhitectura voturilor, prin retragerea sprijinului şi prin eşecul acestei coaliţii pentru Bucureşti, în momentul de faţă prima şansă cred că o are Nicuşor Dan. Dar jocurile nu sunt făcute. Este doar o fotografie a momentului de faţă. Vorbim de 24 aprilie. Până pe 9 iunie lucrurile se pot schimba. Depinde foarte mult de ceea ce face Gabriela Firea, dacă va fi în stare să fie prezentă, dacă va fi în stare să convingă electoratul. Depinde foarte mult şi de ceea ce face Nicuşor Dan. 

- Dacă iese Cristian Popescu Piedone din cursă, în mod clar Gabriela Firea va fi mult avantajată. Nu ştiu că s-ar putea să fie câştigătoare, dar în mod clar ar avea un avantaj strategic, pentru că foarte multe dintre voturile care merg în prezent către Cristian Popescu Piedone sunt voturi de stânga, nu sunt voturi de dreapta. Prin eventuala retragere a lui Piedone, aceste voturi automat ar fi colectate de către doamna Firea.

- Rămâne de văzut. Nu ştim ce are de gând domnul Cristian Popescu Piedone. Rămâne de văzut dar, în mod cert, electoratul este captiv, să spunem, în ceea ce înseamnă zona de atractivitate pentru Cristian Popescu Piedone. Voturile mai degrabă ar aluneca spre PSD şi Gabriela Firea decât spre orice alt candidat şi atunci este de aşteptat, în termeni de probabilitate, ca în situaţia în care domnul Cristian Popescu Piedone se retrage, cea mai mare parte dintre voturile care, măcar teoretic, s-ar fi dus către dânsul să fie mutate către doamna Gabriela Firea. 

- Pe de altă parte, domnul Cristian Popescu Piedone a făcut un comentariu extrem de interesant. A spus că dacă ar fi ştiut că doamna Gabriela Firea ar fi candidat, automat el nu s-ar fi băgat la Capitală, ceea ce ne dă foarte mult de gândit. Dânsul ne spune că, de fapt, nu ar vrea să o deranjeze foarte mult pe Gabriela Firea şi ăsta deja este un semnal pe care îl transmite public, respectiv că ar fi dispus să facă un pas înapoi. Probabil că nu ştiu ce are de negociat, dar în mod clar nu exclude şi acest scenariu prin ultimele declaraţii pe care le-a dat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 9 voturi
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Interviurile lui Marius Pancu » Cine are acum prima şansă la Primăria Capitalei. Directorul de cercetare al IRES, despre procentele candidaţilor şi scenariul retragerii lui Piedone