Antena Meniu Search
x

Video Criticul de artă Adrian Buga, despre "tabloul de 50 de milioane de euro" descoperit în Bulgaria: Totul este cusut cu aţă albă

Un tablou evaluat la zeci de milioane de euro şi care s-ar fi aflat, la un moment dat, în colecţia lui Nicolae Ceauşescu ar fi fost descoperit în Bulgaria, iar criticul de artă Adrian Buga ne-a oferit, în exclusivitate, detalii despre întreaga poveste din jurul presupusei capodopere realizate de pictorul american Jackson Pollock.

Marius Pancu
de Marius Pancu

la 24.03.2023, 14:23

Vezi și

Primele informaţii arată că tabloul a fost descoperit în timpul unei ample operaţiuni a forţelor de ordine împotriva mafiei din Bulgaria. Totuşi, tabloul ar fi fost găsit mai degrabă întâmplător, în spatele unui dulap.

Creaţia ar avea pe ea două semnături, a pictorului Jackson Pollock şi a lui Nicolae Ceauşescu, astfel că specialiştii consideră că ar putea fi vorba de un tablou renumit, evaluat la zeci de milioane de euro. Totuşi, povestea este departe de a fi desluşită în totalitate, iar specialiştii caută şi alte detalii care să arate că este, într-adevăr, vorba de o lucrare deosebită.

Se estimează că Nicolae Ceauşescu ar fi intrat în posesia tabloului într-o vizită făcută în România de un preşedinte al Statelor Unite ale Americii. Ar fi, astfel, două variante. Nicolae Ceauşescu ar fi primit tabloul în 1969, în timpul vizitei preşedintelui Richard Nixon, sau în 1975, în timpul vizitei preşedintelui Gerald Ford.

Adrian Buga, istoric şi critic de artă, ne-a oferit în exclusivitate mai multe detalii despre povestea din jurul controversatului tablou.

Pe acelaşi subiect

Iată, mai jos, câteva dintre declaraţiile oferite de Adrian Buga:

- Această lucrare este semnată Jackson Pollock, nu este semnată de Jackson Pollock. Aici este cea mai importantă menţionare. Cel care declară că este o lucrare semnată de artist trebuie să fie Comitetul Pollock şi atunci lucrurile sunt destul de clare. Din punctul meu de vedere, aici este o nuanţă foarte, foarte fină, specială, legată mai degrabă de specialişti, de experţi în artă. Şi eu pot să fac o lucrare şi să o semnez Jackson Pollock şi atunci acea lucrare este o lucrare semnată Jackson Pollock. Nu este o lucrare de Jackson Pollock. 

- În primul rând trebuie să menţionez că avem de a face cu o poveste remarcabilă, aproape că este ruptă din scenariul filmului "Filantropica". Avem o mână artistică excepţională, un tablou al unui pictor fabulos de important pentru piaţa mondială a artei, Jackson Pollock, lider în America, din perspectiva artistică, şi atunci avem o cotă foarte mare, 20, 30, 40 de milioane. Avem un dictator din Europa de Est, iar pentru americani sau pentru restul lumii lucrul acesta contează foarte mult. Avem o poveste legată de o actriţă de la Hollywood. Deci, într-un fel, toate aceste scenarii mă fac să cred că intrăm într-o zonă extrem, extrem de subţire şi totul este, din punctul meu de vedere, cusut cu aţă albă.

- Deci nu credeţi nici măcar că ar fi un Pollock veritabil?

-  Acest lucru încă din fotografie vă pot spune că am mari dubii. Nu am studiat lucrarea. Trebuia studiată lucrarea faţă-verso. Se poate face o analiză chimică destul de uşor, dar din perspectiva acesta mie îmi este greu să afirm că lucrarea a aparţinut lui Nicolae Ceauşescu sau colecţiei Ceauşescu.

- Gândiţi-vă că în arhivele CNSAS, fosta arhivă a Securităţii, există dosare întregi necercetate. Întâmplător am avut acces anul trecut şi anul acesta la ele. Acţiunea este numită "Acţiunea Îmbogăţirea", dosarul "Îmbogăţirea" şi dosarul "Patrimoniu". Acolo sunt relatate, cu nume şi cu prenume, toate persoanele de unde au fost confiscate obiecte de artă şi ulterior în ce colecţie au intrat, în special referindu-mă la colecţiile liderilor comunişti din anii 50, 60, 70. Deci, din punctul meu de vedere, Nicolae Ceauşescu nu putea să aibă o lucrare de genul acesta în colecţia lui pentru că majoritatea lucrărilor din colecţia lui Ceauşescu erau legate de acest filon mai degrabă românesc, referindu-mă la tablouri de Nicolae Grigorescu, de Petraşcu, de Pallady, etc

- Care va fi proba de aur ca să stabilim dacă este un Pollock veritabil? Proba de aur ... se poate face o analiză chimică, se poate face lucrul acesta şi în România, la Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele. Partea proastă este că nu avem metru etalon ca să comparăm aceşti pigmenţi şi de multe ori lucrul acesta se vede. Este şi o analiză destul de complicată. Totuşi, din punctul meu de vedere, gândiţi-vă că până şi în America au fost foarte multe lucrări de genul acesta declarate originale şi, ulterior, prin analize chimice şi prin tot felul de teste şi comparări cu informaţiile vizuale din arhiva Pollock, s-a demonstrat că lucrările sunt false. Deci, chiar şi pe piaţa americană au fost situaţii de genul acesta.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Interviurile lui Marius Pancu » Criticul de artă Adrian Buga, despre "tabloul de 50 de milioane de euro" descoperit în Bulgaria: Totul este cusut cu aţă albă