Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum va vota România duminică: "Bătălia nu se duce neapărat în diaspora, ci în ţară, între rural şi urban"

Gest fără precedent în istoria democratică a României. George Simion a filmat pe ascuns jurnalişti, într-o discuţie off the record, adică una care prin natura convenţiei trebuie să rămână privată, în care era negociat formatul dezbaterii de la Digi24. Vă reamintim, în urmă cu o săptămână, înaintea dezbaterii de la Euronews, spunea că va participa peste tot unde este chemat, dar rezultatul confruntării directe de săptămâna trecută pare că l-a făcut să se răzgândească.

de Marius Pancu

la 13.05.2025 , 17:29

Una peste alta, George Simion i-a chemat pe jurnaliştii Digi în birou doar ca să aibă prilejul să filmeze o discuţie în care urlă la ei şi le ţinea lecţii moralizatoare, în loc să aibă discuţii aplicate pe format, a înregistrat pe ascuns momentul, l-a montat şi l-a postat chiar în momentul în care în toi era dezbaterea la care el nu mai participa.

Jurnaliştii prezenţi, cu excepţia unui reporter, nu sunt persoane publice, deci difuzarea de imagini fără acordul lor şi care nu servesc interesului public, ci doar campanei electorale a prezidenţiabilului George Simion, intră şi sub incidenţa codului penal.

CNA a avut o reacţie rapidă şi a transmis că momentul contravine grav valorilor democratice. Între timp, însă, Simion s-a ales cu o sesizare din partea parlamentarilor USR adresată Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, după ce politicianul i-a ameninţat pe românii "bezmetici şi iraţionali" care gândesc altfel decât el şi se întreabă ce va face cu ei, individual, din 19 mai, ziua în care - în opinia sa - ar deveni preşedinte al României.

Vezi și

Am analizat întreaga situație împreună cu Dragoş Vana, fondator Graphs.ro. 

Pe acelaşi subiect

Marius Pancu: Dacă ne uităm pe felul în care au votat oamenii în primul tur şi e acele două milioane de voturi în plus pe care le are George Simion faţă de Nicuşor Dan, asta ne arată că electoratul său este mobilizat la maximum sau mai e şi acolo loc de electorat de mobilizat?

Dragoş Vana: Bineînţeles că toate datele acestea trebuie privite în perspectivă. Eu, de exemplu am folosit într-un mic studiu personal datele din ultimul sondaj electoral prezentat acum câteva zile chiar de către Nicuşor Dan şi am calculat în funcţie de răspunsurile primite cam ce valori de prezenţă ar trebui să avem noi în turul doi ca să se reducă acest decalaj între cei doi candidaţi. Bineînţeles că ambii candidaţi, dacă vor apărea alegători noi, ambii candidaţi vor avea un procent din aceşti alegători.

Nu există să vină alegători doar pentru un singur candidat, dar în acest moment în turul I prezenţa a fost de 9.500.000 de alegători, cam 53% din totalul celor înscrişi pe listele electorale şi calculând, folosind ca baza procentele din acest sondaj prezentat de către Nicuşor Dan am ajuns la concluzia că e nevoie de un minim de 750.000 de voturi noi doar în favoarea lui pentru a reduce decalajul.

Specialiştii, sociologii spun că dacă avem minim 750.000 de voturi pentru Nicuşor Dan, mai trebuie încă câteva, 1-1,5 milioane ca să ducă câteva şi către Simion. Dacă am avea cam 11,5 milioane de votanţi, o prezenţă la vot de 65% ar însemna asta, atunci decalajul s-ar reduce substanţial. Nu sunt nişte procente exagerate pentru că am mai avut aproximativ de această valoare şi în 2014 şi în trecutul nostru. 

Marius Pancu: Dacă ne uităm la precedentele cicluri electorale vedem ca s-a mai recuperat din diferenţele astea procentuale, erau uşor diferite, însă diferenţele în cifre absolute atunci, după primul tur. Asta schimbă cumva datele?

Dragoş Vana: Evident, acestea se schimbă, dar trebuie să ne gândim că acesta este şi un scrutin de emoţii foarte mari şi un scutin în care foate multă lume alege între emoţie şi raţiune. Asta s-ar putea să aducă foarte mult noi alegători în turul doi, care poate, în turul unu, nu au simţit aceeaşi frică, nu au simţit aceleaşi sentimente şi asta ar putea să îi mobilizeze şi ar fi bine să îi mobilizeze pentru că până la urmă democraţia se exercită prin vot. 

Marius Pancu: Aţi făcut o analiză foarte interesantă şi pe profilul alegătorilor, de unde vin ei şi sunt două elemente foarte similare la ambii candidaţi. De unde au venit în egală măsură votanţii?

Dragoş Vana: Ar trebui să o luăm pe căprării. Simion a dominat categoric în mediul rural. Baza lui electorală este acolo, având undeva la 45% din alegători care provin din mediul rural. Pe de altă parte Nicuşor a avut o foarte mare prezenţă la vot din cadrul mediului urban mare. Adică, municipii, oraşe mari. El acolo are baza lui, de acolo şi-a luat majoritatea voturilor, ceea ce implică susţinere din partea unui electorat mai diferit, educat, cu orientări moderne sau reformiste.

Pe de altă parte, electoratul lui Simion este cel mai probabil datorită unui discurs populist-naţionalist. Este mai apropiat de nevoile tradiţionale. Între cele două baze electorale există şi anumite similitudini. Amândoi din străinătate şi-au obţinut undeva la doar un sfert la sută din voturi. Şi de asemenea, din oraşele mici tot cam aşa, au obţinut un procent similar de alegători. De aceea, fiecare trebuie să se concentreze probabil pe baza lui electorală puternică. Simion probabil că va trebui să îşi aleagă şi mai mulţi alegători din mediul rural, acolo unde el este văzut bine, iar Nicuşor va trebuie pentru că timpul este scurt să îşi atragă cât mai mulţi alegători din mediile urbane mari, din municipii, din oraşe şi aşa mai departe. 

Marius Pancu: E loc de reconvertire sau doar de atragere de noi votanţi?

Dragoş Vana: Părerea mea personală, lucruri de reconvertire trebuia să fie făcut în trecut. Acum, nu ştiu dacă mai este într-o săptămână timp de schimbat opinii fundamentale. Doar pentru cazul în care sunt indecişi. Şi există destul de mulţi indecişi. Datele ne zic că există undeva cam la 250.000 de alegători, dacă ne uităm la neparticipanţi (...) Alegători de-ai lui Victor Ponta, de-ai lui Crin, de-ai lui Lasconi. Cam 600.000 dintre aceştia s-au declarat indecişi. Dintre aceştia mai există şi o baza de reconversie sau măcar de aducere înapoi la urne a acelora care au decis să nu participe la turul 2. 

Marius Pancu: În condiţiile în care vedem că bazinul de voturi din străinătate pentru ambii candidaţi e destul de apropiat, mai poate să răstoarne radical diaspora votul sau nu?

Dragoş Vana: Diaspora nu este de neglijat, evident. Dar având în vedere că în primul tur au fost doar 1 milion de alegători, faţă de 9 milioane din ţară, este un procent important, dar nu aş crede că bătălia se duce acolo neapărat. Bătălia se duce în România între mediul rural şi cel urban mare, aceasta este situaţia de fapt şi fiecare candidat ar trebui să se axeze pe electoratul care îl susţine cel mai mult.

Marius Pancu: De ce vă e frică după ziua de luni, săptămâna viitoare? 

Dragoş Vana: Îmi este frică să nu deviem de la drumul nostru european. Pentru că indiferent pe cine susţinem şi este bine să ieşim la vot şi să susţinem un candidat, oricare e acesta în weekend. Trebuie să creăm o cale de dialog în care fiecare român să îşi poată exprima libera opinie şi să nu fie presiuni. Să nu stai cu o teamă în societate că ceva ţi se va putea întămpla dacă nu poţi să îţi exprimi părerea, dacă ai o părere greşită. Trebuie să ne gândim şi mai ales îmi vin în minte cuvintele lui Ion Raţiu care a spus în clasicul citat că: "Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine!". Acesta ar trebui să fie un principiu care să ne ghideze când facem alegerea weekendul următor. 

Marius Pancu Like

Cred că jurnaliștii se nasc cu un organ intern în plus care le strânge mai abitir stomacul și-i duce la asfixiere dacă nu arată o discrepanță între realitate și discurs sau nu devoalează un neadevăr, o manipulare, o ipocrizie atunci

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Plecaţi în vacanţă mai devreme, ca să profitaţi de reducerile de la începutul verii?
Observator » Interviurile lui Marius Pancu » Cum va vota România duminică: "Bătălia nu se duce neapărat în diaspora, ci în ţară, între rural şi urban"