Antena Meniu Search
x

Video Israel lansează ofensiva în Rafah, "un oraş al copiilor". Interviu exclusiv cu purtătorul de cuvânt al UNICEF: Nu mai au unde să plece, sunt 600.000 de copii acum

În contextul în care Benjamin Nettanyahu a declarat mai ferm că niciodată că se delimitează de cererile partenerilor americani și va declanșa cu orice preț ofensivă în Rafah, am vrut să aflăm impactul umanitar în urma acestei acțiuni militare. Am discutat în exclusivitate cu James Elder - purtător de cuvânt al UNICEF aflat chiar în Fâșia Gaza, în Rafah. Iată un fragment din acest interviu. 

Marius Pancu
de Marius Pancu

la 21.03.2024, 14:23

Vezi și

Marius Pancu: Domnule Elder, bună seara, vă mulțumesc că v-ați alăturat programului.

James Elder - purtător de cuvânt al UNICEF: Bună seara, cu plăcere, mă bucur să fiu aici.

Marius Pancu: Vă aflaţi deja în Gaza de două zile. Explicați-ne la ce ați fost martor până acum, care este situația în acest moment?

James Elder - purtător de cuvânt al UNICEF: Situaţia este disperată în sud, există o supraaglomerare masivă, pentru că aici unde mă aflu eu, în Rafah, este ultima speranță pentru oameni. Au încercat să fugă dintr-un loc în altul, au fugit din casele lor, adăposturile le-au fost bombardate. Această zonă are densitatea populației de două ori mai mare decât cea din New York, dar nu o să vedeţi zgârie-nori: o să vedeţi corturi, oameni care trăiesc în adăposturi improvizate, oriunde pot, situaţia cu hrana e îngrozitoare, e o lipsă gravă de apă... Orașul alăturat, unde am fost de multe ori acum trei luni, am văzut acum că e absolut devastat, anihilat în urma celui mai recent atac. Deci da, este o situație disperată. Oamenii sunt epuizați.

Pe acelaşi subiect

 Catastrofă umanitară în Fâşia Gaza

Marius Pancu: Tocmai am aflat de la prim-ministrul Benjamin Netanyahu că a avut o conversaţie telefonică cu Joe Biden. Știm că SUA se opun vehement oricărui tip de ofensivă în Rafah, mai ales din motivele pe care le-ați menționat anterior. În ciuda acestei opoziții, premierul Benjamin Netanyahu a decis să continue ofensiva, spunând că uneori e de acord cu ceea ce spun americanii, alteori, nu sunt de acord cu ceea ce spun prietenii lor și caută să facă ceea ce este mai bine pentru securitatea Israelului. Ajutaţi-ne să înțelegem ce ar însemna asta, o ofensivă în Rafah, acolo unde vă aflaţi, din punct de vedere al situației umanitare?

James Elder: Ofensiva, coşmar absolut pentru copii

James Elder - purtător de cuvânt al UNICEF: Deci Rafah este un oraș al copiilor. Era un oraș de două, trei sute de mii de oameni. Acum este un oraș de 1,2, 1,3 milioane de locuitori. Rafah are 600.000 de copii acum. Oameni care au fugit de mai multe ori, și-au pierdut casele, au avut membri ai familiei uciși, sunt lipsiți cu desăvârşire de toate bunurile de bază, dar acesta este singurul loc în care au reușit să scape. Nu știu dacă auziți avioanele deasupra mea. Nicăieri nu sunt în siguranță, dar acesta este ultimul refugiu, ultima speranță pe care o au. Dacă aici ar fi o ofensivă, ar fi absolut catastrofal pentru copii. Nu există niciun alt loc în care să poţi scăpa. Am fost în alt oraș aici ieri. Este anihilat. Nu am văzut niciodată o astfel de devastare în cei 20 de ani petrecuți în Națiunile Unite. Orașul Gaza, mai la nord, este la fel. Două treimi sau mai multe dintre case sunt distruse. Sistemele de apă, spitalele.... Nu mai au unde să plece. Așadar, o ofensivă aici cu 600.000 de copii, ar fi un coșmar absolut și Dumnezeu știe că am văzut destule coșmaruri despre copii, așa cum le numesc eu. Ar fi un coșmar absolut și Dumnezeu știe că am văzut suficiente coșmaruri cu micuţii din Gaza. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 4 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Interviurile lui Marius Pancu » Israel lansează ofensiva în Rafah, "un oraş al copiilor". Interviu exclusiv cu purtătorul de cuvânt al UNICEF: Nu mai au unde să plece, sunt 600.000 de copii acum