Antena Meniu Search
x

Curs valutar

UE acuză Israelul că provoacă foamete în Gaza şi foloseşte foametea ca armă de război. "Condiţii catastrofale"

Război Israel - Hamas. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat luni că Israelul provoacă foamete în Gaza şi foloseşte foametea ca armă de război, o acuzaţie respinsă de ministrul de externe israelian, Israel Katz, relatează Reuters, citată de Agerpres.

de Redactia Observator

la 18.03.2024 , 15:10

UE acuză Israelul că provoacă foamete în Gaza şi foloseşte foametea ca armă de război UE acuză Israelul că provoacă foamete în Gaza şi foloseşte foametea ca armă de război - Profimedia

"În Gaza nu mai suntem în pragul foametei, suntem într-o stare de foamete, care afectează mii de oameni", a declarat Borrell la deschiderea unei conferinţe privind ajutorul umanitar pentru Gaza la Bruxelles. "Acest lucru este inacceptabil. Foametea este folosită ca armă de război. Israelul provoacă foamete", a spus el.

Ca reacţie, Katz i-a cerut lui Borrell să "înceteze să atace Israelul şi să recunoască dreptul nostru la autoapărare împotriva crimelor Hamas". Într-o postare pe reţeaua de socializare X, Katz a scris că Israelul a permis "ajutor umanitar extins în Gaza pe cale terestră, aeriană şi maritimă pentru oricine doreşte să ajute", dar că ajutorul a fost "perturbat violent" de militanţii Hamas cu "colaborarea" UNRWA, agenţia de ajutor a ONU.

În acelaşi timp, Borrell s-a declarat încrezător că UE va ajunge luni la un acord pentru a impune sancţiuni atât Hamasului, cât şi coloniştilor israelieni violenţi din Cisiordania. "Se pare că astăzi toţi vor fi de acord să impună sancţiuni atât Hamasului, cât şi coloniştilor violenţi care îi hărţuiesc pe palestinienii din Cisiordania", a declarat el presei înaintea unei reuniuni a miniştrilor de externe din UE la Bruxelles.

Articolul continuă după reclamă

UE este aproape de a conveni asupra sancţiunilor împotriva coloniştilor israelieni care îi atacă pe palestinienii din Cisiordania, după ce Ungaria a semnalat că renunţă la opoziţia sa, au declarat vineri diplomaţi europeni.

Pe acelaşi subiect

În timp ce o mare parte a atenţiei internaţionale s-a concentrat asupra asaltului transfrontalier al Hamas dinspre Gaza şi asupra războiului ulterior al Israelului de acolo, oficialii europeni şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea tot mai mare cu privire la creşterea violenţei împotriva palestinienilor din Cisiordania.

Dar cele 27 de state membre ale UE au ajuns cu greu la o înţelegere asupra sancţiunilor împotriva celor responsabili, chiar şi după ce Statele Unite şi Marea Britanie au impus astfel de măsuri. Unele state membre ale UE apropiate de Israel, cum ar fi Germania şi Austria, au declarat că sunt pregătite să aprobe sancţiuni împotriva coloniştilor violenţi după ce au fost impuse mai multe măsuri împotriva Hamas, gruparea militantă palestiniană.

ONU: Jumătate din locuitorii din Gaza suferă de foame

Unul din doi locuitori din Fâşia Gaza se confruntă cu o situaţie alimentară "catastrofală", mai ales în nordul enclavei palestiniene, unde foametea va ajunge până în luna mai în absenţa unor măsuri "urgente", au avertizat luni agenţiile specializate ale ONU, relatează AFP şi Reuters.

Peste 1,1 milioane de locuitori din Fâşia Gaza se confruntă cu "o situaţie alimentară catastrofală", aproape de foamete, "cel mai mare număr înregistrat vreodată" de ONU, care se bazează pe raportul Cadrului integrat de clasificare a fazelor securităţii alimentare (IPC, Integrated Food Security Phase Classification) publicat luni.

"Foametea este acum prevăzută şi iminentă în guvernoratele Gaza de Nord şi Gaza şi este de aşteptat să se manifeste în perioada cuprinsă între jumătatea lunii martie 2024 şi până în luna mai 2024", se arată în raport. Circa 300.000 de persoane sunt blocate în nordul enclavei din cauza luptelor.

UE a acuzat Israelul că provoacă foametea şi foloseşte foametea ca armă de război

UE a acuzat luni Israelul că provoacă foametea şi foloseşte foametea ca armă de război - afirmaţii pe care Israelul le respinge, spunând că nu vizează civilii şi că vrea doar să elimine mişcarea islamistă Hamas. Numărul persoanelor considerate ca fiind expuse riscului de foamete catastrofală în Gaza este aproape dublu faţă de numărul raportat în decembrie, când a fost publicat ultimul raport IPC pentru Gaza.

"De la mijlocul lunii martie până la jumătatea lunii iulie, în cel mai probabil scenariu şi în ipoteza unei escaladări a conflictului, inclusiv o ofensivă terestră în oraşul Rafah, este de aşteptat ca jumătate din populaţia Fâşiei Gaza (1,11 milioane de persoane) să se confrunte cu condiţii catastrofale", se mai arată în raportul IPC.

Analiza IPC arată că foametea ar putea fi totuşi evitată dacă Israelul şi Hamas încetează luptele şi organizaţiile de ajutor au mai mare acces în zonă. "Acţiunile necesare pentru a preveni foametea necesită o decizie politică imediată pentru o încetare a focului, împreună cu o creştere semnificativă şi imediată a accesului umanitar şi comercial pentru întreaga populaţie din Gaza", se mai arată în raport.

"Trebuie depuse toate eforturile pentru a asigura furnizarea de hrană, apă, medicamente şi protecţia civililor, precum şi pentru a restabili şi furniza servicii de sănătate, apă şi salubritate şi energie", se precizează în raport

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi deschis copilului vostru un cont de economii?
Observator » Ştiri externe » UE acuză Israelul că provoacă foamete în Gaza şi foloseşte foametea ca armă de război. "Condiţii catastrofale"