Antena Meniu Search
x

Video Pădurile seculare ale României, transformate în noptiere sau scaune la IKEA. Greenpeace: "Avem doi vinovaţi morali"

Organizaţia Greenpeace lansează acuzaţii grave la adresa gigantului suedez IKEA. Activiştii de mediu spun că producătorul de mobilă foloseşte lemn din păduri seculare ale României pentru a produce noptiere sau scaune pentru copii, pe care le vând în mai multe ţări europene. Laura Bonciu, expert în comunicare Greenpeace România, a dat mai multe detalii despre acest scandal. 

Marius Pancu
de Marius Pancu

la 11.04.2024, 13:36

Vezi și

Piesele de mobilier sunt realizate de mai multe companii din România care au contracte cu IKEA, însă gigantul suedez susţine că le impune acestora să folosească doar lemn care provine din păduri tăiate responsabil, nu defrişate. În plus, românii ar trebui să lucreze doar cu lemn reciclat sau aprobat de Consiliul de Administrare Forestieră, precizează IKEA pentru Euronews.

Compania suedeză deţine o suprafaţă forestieră de o suprafaţă de două ori mai mare decât Bucureştiul, adică în jur de 50 de mii de hectare. Ca răspuns la o solicitare venită de la DPA, grupul IKEA a răspuns că "lemnul ilegal şi practicile forestiere iresponsabile nu au niciun loc în lanţul valoric al IKEA. Investigăm imediat orice dovezi în acest sens. Dacă descoperim nereguli, luăm imediat măsuri, inclusiv prin încheierea relaţiilor comerciale"

Dintr-un studiu făcut de Greenpeace, în acest moment doar 7 la sută dintre pădurile noastre mai au peste 120 de ani. Laura Bonciu, expert în comunicare Greenpeace România, a dat un interviu în exclusivitate pentru Observator. 

Iată câteva dintre cele mai interesante declaraţii făcute de Laura Bonciu, expert în comunicare Greenpeace România:

Pe acelaşi subiect

- Am pornit de la etichetele produselor IKEA, care au un sistem de identificare, care ne arată care este. După care am mers pe urmele lanţului de aprovizionăre şi astfel am ajuns la locurile de exploatare forestieră, până la depozitele de lemn. Astfel, am putut face legătura între produsele din magazine şi cei şapte furnizori IKEA care sunt menţionaţi în raportul pe care l-am scos astăzi. 

- Este legal ceea ce fac. Asta este una din problemele pe care le avem. Ne-am asumat protejarea cel puţin a 10% din pădurile cu o mare valoare din punct de vedere al biodiversităţii şi cu toate acestea, legislaţia întârzie. Momentan, sunt păduri cu o mare valoare care sunt tăiate. În cazurile prezentate în investigaţie, vorbim de arbori cu vârste între 120-180 de ani. Aceştia ar trebui protejaţi pentru că aceste păduri dezvoltate în timp au o valoarea majoră a biodiversităţii şi noi ne-am asumat faţă de Uniunea Europeană că le vom proteja. Cu toate acestea, la noi în ţară, toate aceste tăieri despre care vorbim în raport au fost făcute legal. 

- Ministerul momentan nu are un plan bine pus la punct, în care să vedem când o să fie gata harta şi maparea acestor teritorii, când se vor implementa propriu-zis, în ce an şi în ce momente. Momentan, aşteptăm şi încercăm să arătăm astfel de cazuri, astfel încât să se grăbească demersurile Ministerului şi autorităţile să îşi facă treaba. 

- Cred că este o legislaţie care se mişcă cu acelaşi nivel în toate ţările care şi-au asumat aceste target-uri de protecţie. 

- În raportul nostru am găsit cazuri sunt atinse două arii natura 2000. Natura 2000 ar trebui să aibă un statut special de protecţie. Cu toate acestea, în legislaţia românească nu se întâmpă lucrul acesta, tocmai de aceea, Ministerul trebuie să lucreze şi la aceste hărţi astfel încât să devină protejate şi să nu mai existe situaţia aberantă, în care să se poată tăia legal din păduri de 180 de ani. 

- Siturile natura 2000 sunt făcute de legislaţia europeană. Practic, au tot felul de plante protejate, de animale protejate, sunt de o reală importanţă în ceea ce priveşte biodiversitatea. Se găsesc foarte mult în ţara noastră şi cu toate acestea, pot să zic că ne batem joc de ele pentru că ele dispar de la zi la zi. În fiecare zi se taie echivalentul la cinci terenuri de fotbal, iar asta ne arată lipsa de interes a autorităţilor în ceea ce priveşte protecţia acestor arii. 

- Cred că avem doi vinovaţi morali. În primul rând, este statul care ar trebui să grăbească această legislaţie. În acelaşi timp, în cazuri similare, IKEA, spre exemplu, în Polonia, a renunţat să mai accepte lemn provenit din acea pădure. De asta, unul dintre lucrurile pe care le cerem, este ca IKEA să renunţe colaborarea cu furnizorii care taie din păduri naturale, de aceste vârste. 

Interviul integral poate fi urmărit în materialul video de mai sus.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Interviurile lui Marius Pancu » Pădurile seculare ale României, transformate în noptiere sau scaune la IKEA. Greenpeace: "Avem doi vinovaţi morali"