Antena Meniu Search
x

Video Ce a studiat NASA la eclipsa de soare de pe 8 aprilie. Explicaţiile astronomului Adrian Şonka

Zeci de milioane de oameni au asistat la o foarte rară eclipsă de soare. Punctul terminus al eclipsei a fost Canada. Din păcate pentru noi, eclipsa a fost vizibilă, cu ochiul liber sau cu ochelarii speciali, doar în America de Nord, dar despre ea am putut să stăm de vorbă cu Adrian Şonka, astronom la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".

de Redactia Observator

la 09.04.2024, 12:35

Vezi și

Restul lumii a putut să vadă eclipsa graţie unei transmisiuni live pe canalul de Youtube al NASA. Eclipsa a început în Mexic, după care a traversat Statele Unite, unde a generat un adevărat fenomen, şi s-a terminat în Canada. Peste 4 milioane de turişti au ajuns, special, în SUA pentru a urmări fenomenul şi, evident, totul este şi o adevărată afacere pentru americani. Potrivit previziunilor, străinii cheltuie peste un miliard şi jumătate de dolari.

Specialiştii estimează că este cea mai mare zi de călătorii a anului în Statele Unite. În total, peste 40 de milioane de oameni au avut acces la acest fenomen din oraşele în care s-au aflat. Un asemenea record s-ar mai putea înregistra peste 21 de ani, când va avea loc o eclipsă similară. Totuşi, cel mai bun loc din lume pentru observarea eclipsei totale a fost un port din Mexic. Cu toate acestea, un număr uriaş de persoane a ales să vadă fenomenul de la Cascada Niagara. Oamenii s-au dus acolo pentru a avea şi un peisaj corespunzător.

Aceasta este partea economică, însă există şi o parte ştiinţifică importantă, pentru că NASA a demarat mai multe experimente în timpul eclipsei şi încercăm să le înţelegem pe toate cu ajutorul astronomului Adrian Şonka, astronom la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".

Adrian Şonka, despre eclipsa de pe 8 aprilie 2024

Pe acelaşi subiect

- Eclipsa este, practic, o coincidenţă. Soarele este de 400 de ori mai mare decât Luna, dar Luna este de 400 de ori mai aproape de noi decât Soarele, drept pentru care au acelaşi diametru pe cer şi uneori Luna trece prin faţa Soarelui şi asta este o eclipsă de Soare. Asta s-a întâmplat acuma. 

- Noi putem calcula eclipse pentru următorii mii de ani, vreo 1000 sau 2000 de ani, cu precizie de secundă. Este un fenomen pe care îl cunoaştem, îl putem simula, calcula şi aşa mai departe.

- Luna se îndepărtează de noi cu 3,7 centimetri pe an astfel că peste vreo 4 miliarde de ani nu o să mai vedem deloc eclipse totale de soare, dar o să vedem eclipse inelare de soare. Tot eclipse sunt, dar nu o să mai putem să le vedem cu ochiul liber sau cu ochelari speciali.

- Se mai întâmplă să fie două eclipse una după alta, precum în Statele Unite, dar după aceea este posibil să apară o pauză de zeci sau chiar sute de ani. Şi noi o să avem în 2081 o eclipsă totală de soare vizibilă din România şi mai avem una în 2093, imediat după, la 12 ani, o eclipsă inelară. Uneori se întâmplă, dar sunt şi locuri de pe glob de unde nu s-au văzut niciodată eclipse.

- Atunci când umbra lunii intră pe glob, pentru că de fapt asta este o eclipsă de soare, suntem în umbra lunii. În zona aceea se face destul de frig brusc şi atunci avem o coloană de aer rece, cu diametrul de vreo 200 de kilometri, care străbate Pământul cu viteza de 2000-3000 de kilometri pe oră şi chiar asta a vrut şi NASA să vadă. Ce se întâmplă în atmosferă când coloana aceasta de aer rece trece cu viteza aceasta? De asta au făcut experimentele respective şi o să aflăm ce se întâmplă şi cum.

- Cei de la NASA au trimis nişte rachete în timpul şi după totalitatea eclipsei, dar pentru un singur loc, şi au urmărit umbra lunii cu avioanele, nu ştiu exact câte. Au încercat să ia date, informaţii despre temperatura aerului, viteza lui, cum se mişcă moleculele de aer pe acolo, pentru că vor să studieze ce se întâmplă. În mod normal nu se face atât de frig brusc în atmosferă. Se face frig noaptea, dar durează până se face frig, măcar o oră, două. Acum s-a făcut frig în câteva minute şi au vrut să studieze ce se întâmplă cu aerul când se face frig atât de repede.

- Sunt informaţii care ajută la satisfacerea unor curiozităţi ştiinţifice, dar mai există un strat al atmosferei, numit ionosferă, de care se reflectă undele radio şi este interesant să vedem ce se întâmplă, când se face foarte frig brusc, cu undele radio care se reflectă de acel strat.

- Rezultatele ştiinţifice vin, dar vin târziu. Nu o să aflăm totul atât de repede. Deocamdată ne delectăm cu poze şi filme. 

- O eclipsă, când se produce, este mai presus de noi pentru că nu este ceva organizat de Primăria de Sector sau a oraşului. Chiar nu ai ce să faci dacă se întâmplă. Poţi doar să stai şi să te uiţi. Nu poţi să faci altceva decât să stai şi să te uiţi. Asta te face să simţi că nu ai controlul şi te bucuri mai mult decât dacă ai avea controlul, cu toate că unii trec în partea cealaltă şi se sperie că nu deţin controlul asupra eclipsei. E şi ciudat să spui că te sperie asta sau să crezi că poţi să deţii controlul asupra unui fenomen astronomic.

- Este un fenomen interesant. Eu am văzut o singură eclipsă, cea din 1999, o aştept pe cea din 2081. Totuşi, oamenii, unii s-au bucurat, dar mulţi s-au speriat. Am văzut că unii oameni au aprins lumina, în timpul totalităţii, au aprins felinarele, nocturnele, ca să facă lumină în jurul lor pentru că era prea întuneric. E ceva interesant.

- Chiar şi noi trăim o eclipsă cu aceeaşi fascinaţie a omului de rând pentru că e ceva mai presus de Planeta noastră, să zic aşa, d-apăi faţă de un biet om cum suntem noi, chiar dacă cunoaştem ştiinţă sau nu.

- Mulţi oameni de ştiinţă, zoologii, de exemplu, încearcă să vadă comportamentul animalelor în timpul eclipsei. Din ce se ştie până acum, există animale care se culcă imediat cum se face întuneric, încearcă să se culce brusc, pentru un minut, ceea ce nu prea e normal. Alte animale se sperie pentru că se face noapte prea rapid şi din cauza asta se sperie. Acuma nu ştiu eu ce fac toate animalele, dar asta este o idee generală şi e bine că sunt urmărite. 

- Să ştiţi că noaptea asta care se produce în timpul totalităţii este o noapte foarte ciudată, nu este o noapte normală. Se face întuneric deasupra capului, sus pe cer, dar în jurul tău, la orizont, este lumină. Pentru că te afli în umbra Lunii, care este circulară deasupra ta. Este o noapte ciudată. La orizont ai zi şi sus, deasupra capului, ai noapte. Este interesant. Vă daţi seama, dacă noi stăm un pic aşa şi ne speriem, d-apăi animalele. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Interviurile lui Marius Pancu » Ce a studiat NASA la eclipsa de soare de pe 8 aprilie. Explicaţiile astronomului Adrian Şonka