Antena Meniu Search
x

Video Politologul Cristian Pîrvulescu, despre afinitatea românilor pentru partidele naţionaliste: "Eu iau acest sondaj ca pe un avertisment foarte serios"

Încercăm să înţelegem cauzele din spatele acestei afinităţi aparent nou dobândite a românilor pentru partidele naţionaliste cu ajutorul politologului Cristian Pîrvulescu.

Marius Pancu
de Marius Pancu

la 12.07.2021, 16:40

Vezi și
  • 60% dintre românii care au participat la un sondaj şi-au manifestat dorinţa de a vota cu un partid naţionalist.

Marius Pancu: Bună seara! Vă mulţumesc că sunteţi alături de noi.

Cristian Pîrvulescu, politolog: Bună seara domnule Pancu!

Marius Pancu: Domnule Pîrvulescu, 60% dintre români, o cifră foarte mare, aparent, ar vota un partid naţionalist care susţine valori religioase, tradiţionale, familia tradiţională. De unde am ajuns la acest procent? Cum am ajuns la acest procent?

Cristian Pîrvulescu, politolog: În primul rând trebuie precizat că este vorba despre 60% dintre cei care răspund, deci nu este vorba chiar de 60% din populaţie. Pe de altă parte, dumneavoastră sunteţi surprins, dar nu este deloc surprinzător. Este aceeaşi Românie care vota cu Partidul România Mare acum 20 de ani. Există o serie întreagă de frustări şi mai există campaniile de fake news şi teoriile conspiraţiei care au făcut ca percepţia oamenilor să fie în continuă schimbare. Apropo de percepţie, pentru cei care citesc vreau să atrag atenţia asupra unei cărţi, Pericolele percepţiei, a lui Bobby Duffy. Pentru cei care se uită pe internet, există o prezentare a lui Bobby Duffy, care a fost, până în 2018, director la un institut de cercetare din Marea Britanie. El explică în acea carte că oamenii, noi, inclusiv eu şi dumneavoastră, dar şi cei care ne privesc cădem pradă erorilor din diferite motive. Majoritatea percepţiilor noastre sunt greşite şi şi în acest caz percepţiile noastre sunt greşite. Eu iau acest sondaj ca pe un avertisment foarte serios că lucrurile pot evolua într-un mod negativ dacă politicienii nu iau o serie de măsuri. Sunt ţări care au înţeles pericolul şi au reuşit să contrabalanseze această situaţie.

Întregul interviu cu politologul Cristian Pîrvulescu îl puteţi urmări în materialul video. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Interviurile lui Marius Pancu » Politologul Cristian Pîrvulescu, despre afinitatea românilor pentru partidele naţionaliste: "Eu iau acest sondaj ca pe un avertisment foarte serios"