Video

Politologul Cristian Pîrvulescu, despre afinitatea românilor pentru partidele naţionaliste: "Eu iau acest sondaj ca pe un avertisment foarte serios"

De Marius Pancu.
Publicat: 29.06.2021, 21:29.
Actualizat: 12.07.2021, 16:40

Încercăm să înţelegem cauzele din spatele acestei afinităţi aparent nou dobândite a românilor pentru partidele naţionaliste cu ajutorul politologului Cristian Pîrvulescu.

Marius Pancu: Bună seara! Vă mulţumesc că sunteţi alături de noi.

Cristian Pîrvulescu, politolog: Bună seara domnule Pancu!

Marius Pancu: Domnule Pîrvulescu, 60% dintre români, o cifră foarte mare, aparent, ar vota un partid naţionalist care susţine valori religioase, tradiţionale, familia tradiţională. De unde am ajuns la acest procent? Cum am ajuns la acest procent?

Cristian Pîrvulescu, politolog: În primul rând trebuie precizat că este vorba despre 60% dintre cei care răspund, deci nu este vorba chiar de 60% din populaţie. Pe de altă parte, dumneavoastră sunteţi surprins, dar nu este deloc surprinzător. Este aceeaşi Românie care vota cu Partidul România Mare acum 20 de ani. Există o serie întreagă de frustări şi mai există campaniile de fake news şi teoriile conspiraţiei care au făcut ca percepţia oamenilor să fie în continuă schimbare. Apropo de percepţie, pentru cei care citesc vreau să atrag atenţia asupra unei cărţi, Pericolele percepţiei, a lui Bobby Duffy. Pentru cei care se uită pe internet, există o prezentare a lui Bobby Duffy, care a fost, până în 2018, director la un institut de cercetare din Marea Britanie. El explică în acea carte că oamenii, noi, inclusiv eu şi dumneavoastră, dar şi cei care ne privesc cădem pradă erorilor din diferite motive. Majoritatea percepţiilor noastre sunt greşite şi şi în acest caz percepţiile noastre sunt greşite. Eu iau acest sondaj ca pe un avertisment foarte serios că lucrurile pot evolua într-un mod negativ dacă politicienii nu iau o serie de măsuri. Sunt ţări care au înţeles pericolul şi au reuşit să contrabalanseze această situaţie.

Întregul interviu cu politologul Cristian Pîrvulescu îl puteţi urmări în materialul video.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Imagini exclusive de la nunta Sandrei Izbașa cu Răzvan Bănică / FOTO
spynews.ro
Ce spune un primar din Bulgaria despre România, după ce a vizitat țara noastră
libertatea.ro
Mărturia unui român care s-a întors din Grecia abia intrată în zona roșie: ”N-a fost nici măcar un control minim în vama Giurgiu, să mă întrebe dacă am vaccinul”
Ziare.com
Horoscopul zilei de 3 august 2021. Săgetătorii sunt gata de vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Imagini șocante! Șeful Poliției, amenințat de un interlop: 'Te mierlesc, mă! Dacă intru la pârnaie'
gandul.ro
FOTO. Imagini de senzație cu nepotul favorit al lui Gigi Becali și iubita lui sexy, pe plajă! Lucian, un Nea Mărin miliardar modern
prosport.ro
Cum l-a păcălit o elevă cu 40.000 de euro pe un bărbat din Vaslui, cu 30 de ani mai în vârstă! El muncea în Finlanda când a cunoscut-o pe Facebook
bzi.ro
Ce voiau să facă preotul Costel Paizan și soția lui chiar înainte să moară
redactia.ro
Actorii din Adela, Mara Oprea, Oana Moșneagu și Vlad Gherman, fac spectacol pe plajă. Cum se distrează
tvhappy.ro
Descoperire șocantă! La 6 ani de la tragedia din „Colectiv”, Arena Națională nu respectă normele de siguranță la incendiu
GSP
Primul român care va face închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Cine este Matei Strugurel
money.ro
Cum arată bruneta sexy care l-a însoţit pe miliardarul Ion Ţiriac la plajă! Imagini de pe nisipul fierbinte din Mamaia
as.ro