Antena Meniu Search
x

Video Revocarea lui Alexandru Nazare a zguduit scena politică și taberele din interiorul PNL. Jurnalistul Dan Cărbunaru: Este un mesaj de forță

Premierul Florin Cîţu a anunţat, joi, că a transmis preşedintelui Klaus Iohannis cererea de revocare a lui Alexandru Nazare din funcţia de ministru al Finanţelor. Această decizie a zguduit scena politică și taberele din interiorul Partidului Național Liberal. Jurnalistul Dan Cărbunaru spune că această mișcare este "un mesaj de forță" din partea șefului Guvernului.

Marius Pancu
de Marius Pancu

la 12.07.2021, 16:42

Vezi și

Marius Pancu: Alexandru Nazare spune că i-a fost cerută demisia înainte de emisiunea României de eurobonduri și asta a decredibilizat puternic ceea ce s-a întâmplat apoi cu țara noastră pe piețele externe.

Dan Cărbunaru, jurnalist: Succesul emisiei de eurobonduri depinde foarte mult de credibilitatea pe care o are țara când apelează la un astfel de instrument. Nu știu dacă am fi avut un insucces major doar pentru că s-a schimbat ministrul de Finanțe. Sunt țări în Europa care au reușit să trăiască fără guvern luni de zile. Nu e cazul României, noi nu putem trăi fără guvern, după cum bine știm. 

Dan Cărbunaru, jurnalist: Dar cu siguranță ar fi fost ceva dificultăți, mai ales că fostul ministru Nazare era destul de activ și, cred, destul de aperciat în cancelariile occidentale, mai ales â rândul omologilor. Este un mesaj de forță. Ne amintim cât de complicate erau discuțiile pentru a-l extrage din formula guvernamentală pe domnul Voiculescu, pe atunci ministru al Sănătății. Până la urmă au căzut de acord că trebuie să respecte niște reguli, fiind, mai ales, o coaliție cu atât de multe sensibilități. Acum e mai mult decât o sensibilitate, este o bătălie pentru putere în principalul pilon guvernamental - PNL. Premierul folosește extrem de tăios unul dintre instrumentele pe care i-l oferă constituția, acela de a gestiona relația cu alți miniștri. Iar dacă în raport cu un alt ministru din arcul guvernamental din rândul partenerilor, poate trebuie să fii mai atent, pentru că trebuie să menajezi orgoliile partenerilor, aici nu este niciun orgoliu de menajat, ci doar de tranșat bătălia pentru putere. Ori acest mesaj de forță care este dublat și de aprobarea președintelui Iohannis, care a semnat atât revocarea cât și gestionarea interimară a acestui portofoliu de către premier, cumva întărește o poziție pe care premierul Cîțu a vrut să o transmită public. 

Lupta pentru șefia PNL a ajuns în faza de revocări

Pe acelaşi subiect

Premierul Florin Cîțu l-a revocat din funcție pe ministrul de Finanțe, Alexandru Nazare, după ce acesta a refuzat să plece de bunăvoie. Potrivit unor surse, prim-ministrul a luat această decizie din cauză că Alexandru Nazare, colegul său de partid, ar fi refuzat să acorde fonduri suplimentare unor primari liberali, apropiaţi lui Cîţu. În schimbul banilor primiţi, aceştia l-ar fi susţinut pentru a obţine şefia PNL. Șeful Guvernului susține că nu e nici pe departe o mutare politică, ci vine în urmă unei analize obiective: "Am făcut o evaluare la șase luni de zile. Pe scurt, cele mai întârziate proiecte erau la Ministerul de Finanțe", a precizat premierul

Florin Cîțu: După o discuţie cu membrii Coaliţiei, marți seară, în care i-am anunțat că am cerut demisia ministrului de Finanțe, acesta ne-a infromat că nu doreşte să-şi dea demisia şi preferă să fie revocat. Azi, după încă o discuție cu membrii coaliției, am tarnsmis preşedintelui Klaus Iohannis cererea de revocare a domnului Nazare din funcția de ministru de finanțe. De asemeanea am trimis şi propunearea de ministru interimar ca acela să fiu eu. domnul Nazrea a avut posibilitatea să-şi dea demisia, dar a vrut să fie revocat.

Revocarea lui Alexandru Nazare a fost făcută la indigo cu maniera în care a fost demis Vlad Voiculescu! Nici atunci și nici acum, premierul nu s-a consultat cu nimeni. Asta susține chiar şeful său de partid, Ludovic Orban. Iar potrivit unor surse din PNL, Orban ar pune la cale retragerea sprijinului politic acordat Guvernului Cîţu. Ceea ce partenerii din USR abia aşteaptă.

Ludovic Orban: Nu a avut acordul meu nici al forurilor statutare ale Partidului Național Liberal. Consider că această propunere de revocare formulată de premier nu are la bază motive obiective.

De cealaltă parte, fostul ministrul susține că nu sunt întârziate proiecte la Finanțe, ba chiar că a atras unele noi și a mărit sumele obținute de România prin PNRR. Totuşi, în afara faptului că Alexandru Nazare nu i-a finanţat pe primarii liberali indicaţi de Florin Cîţu, ar mai există un motiv al revocării sale.

Fostul ministru al Finanţelor acuză că revocarea din funcție are legătură cu echipa pe care NU ar fi fost dispus să o susțînă. Mai concret, nu și-a arătat sprijinul pentru premier la şefia Partidului Naţional Liberal. Tocmai de aceea, nu a apărut în celebra fotografie a liberalilor care îl susţîn pe Cîţu. Alexandru Nazare spune că a preferat să aibă o poziţie neutră, adecvată funcţiei pe care o deţinea.

Alexandru Nazare: Nu este vorba de rezultate, e vorba de echipă. E vorba de decizia pe care am luat-o să nu mă alătur echipei în imaginea respectivă de la momentul lansării candidaturii.

Ludovic Orban: Vreau să cred, deși îmi este foarte greu, că nu există nicio legătură între faptul că Alexandru Nazare nu a apărut în poză și cu faptul că a fost demis.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Interviurile lui Marius Pancu » Revocarea lui Alexandru Nazare a zguduit scena politică și taberele din interiorul PNL. Jurnalistul Dan Cărbunaru: Este un mesaj de forță