Antena Meniu Search
x

Video Toni Greblă, reacţie după ce Clotilde Armand i-a făcut plângere penală. Ce spune despre lipsa unor voturi de la numărătoare, în sectoarele 1 şi 2

Alegerile locale şi europarlamentare s-au încheiat, dar nu şi scandalurile! Partidul REPER cere renumărarea voturilor, după ce nu a reuşit să atingă pragul de 5% pentru a intra în Parlamentul European. Şi Clotilde Armand continuă să lupte la baionetă cu George Tuţă de la PNL.

Marius Pancu
de Marius Pancu

la 12.06.2024 , 11:57

Politiciana a venit cu 3 exemple de procese verbale greşite şi cere renumărarea voturilor. A anunţat că îi depune plângere penală lui Toni Greblă, şeful Autorităţii Electorale Permanente pentru abuz în serviciu şi instigare la fals. Radu Mihaiu, actualul primar de la Sectorul 2, aflat umăr la umăr cu Rareş Hopincă de la PSD PNL cere renumărarea într-o secţie după ce 250 de voturi nu au fost trecute în dreptul său, ci al reprezentantei SOS România.

Comisia de numărare şi-a recunoscut greşeala, dar Biroul Sectorial a refuzat să reia procesul de contabilizare a voturilor. Tot Radu Mihaiu susţine că 504 voturi lipsesc de la numărătoare, deşi oamenii apar pe procesele verbale din secţii. Între timp, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente - Toni Greblă şi preşedintele Biroului Electoral Central au cerut desfăşurarea neîntreruptă a procedurilor de centralizare a rezultatelor. Suspendarea activităţii este o decizie excepţională şi nu este prevăzută în legislaţie. Suntem acum în legătură directă cu preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă.

Când ar putea fi finalizată numărarea tuturor voturilor

Vezi și

"Ieri a fost caniculă, iar condițiile în care au așteptat oamenii au fost de-a dreptul inumane. Astăzi s-au mai rezolvat din aceste probleme, nu au mai fost oameni afară care să aștepte cu sacii în căldură și mă bucur că în București operațiunea de centralizare a rezultatului votului s-a desfășurat neîntrerupt. Din păcate, în țară avem zece Birouri Electorale Județene care au decis să întrerupă la ora 19.00 operațiunea de centralizare șii să o reia mâine dimineață, însă eu am convingerea că cvasimajoritatea județelor, inclusiv sectoarele Municipiului București, mâine seară vor termina de numărat voturile. Asta ar însemna că miercuri se termină cele mai multe voturi de numărat", a declarat Toni Greblă marți seara, la Observator. 

Pe acelaşi subiect

Despre lipsa unor voturi de la numărătoare, semnalată de Radu Mihaiu, actualul primar de la sectorul 2, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente a precizat: "Tradițional, acolo unde primii doi competitori sunt la distanță foarte mică în ceea ce privește numărul de voturi obțiunute, cel care este pe locul 2 contestă, solicită renumărarea voturilor. Deci nu este nimic nou sub soare. Există o procedură legală în care Autoritatea Electorală Permanentă nu are nicio competență. Drept urmare, cei nemulțumiți pot să solicite birourilor respective, arătând dovezile pe care se sprijină, renumărarea voturilor. Și, în foarte multe cazuri, acest lucru se și întâmplă".

Despre cazul voturilor lipsă din Sectoarele 1 şi 2

Despre primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, care a reclamat marți seară că la Secţia 144 lipsesc 196 de voturi. 

"Eu nu analizez chestiunile punctuale. Eu cred că, mai degrabă, în operațiunea de verificare a proceselor verbale s-a ajuns la această concluzie și au ajuns la această concluzie și au fost verificate din oficiu. În sistemul electronic centralizat, după ce este parcursă etapa Birourilor Electorale de sector, este imposibil să fie înscrise procese verbale care conțin inadvertențe, pentru că sistemul le refuză automat. Una e să îndrepți o eroare într-un proces verbal, alta este operațiunea prin care un competitor solicită renumărarea voturilor într-o secție de votare, din mai multe secții sau din toate secțiile. Pentru a ajunge la renumărare, trebuie să arăți niște dovezi, suspiciuni rezonabile pentru ca Biroul Electoral de sector sau cel de circumscripție locală să dispună, după ce analizează, într-o ședință în care participă președintele secției, locțuitorul acestuia și șapte reprezentanți ai partidelor politice. Ei hotărăsc acest lucru și nici o altă autoritate a statului. În prezent, la Biroul Electoral de circumscripţie al Sectorului 2 s-a terminat operaţiunea de centralizare, voturile au fost încărcate în sistem, astfel încât operaţiunile la acest sector s-au încheiat".

"Când oamenii pleacă cu sacii din secţia de votare spre Biroul Electoral de sector, sacii nu sunt sigilaţi. În acei saci, dincolo de buletinele de vot şi alte materiale se găsesc procesel verbale prin care s-a constatat rezultatul votului în secţiile de votare. Din acel moment nu se mai poate schimba nimic", ne-a transmis Toni Greblă.

Despre plângerea penală pe care edilul Sectorul 1 a spus că o va depune împotriva președintelui Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, acesta din urmă a declarat: "Doamna Clotilde Armand am văzut-o astăzi pe scările parchetului, în loc să fi fost pe scările Biroului secţiei de la sectorul respectiv, unde ieri au stat sute de oameni în stradă, toată ziua. Acolo era locul ei".

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 7 voturi
Întrebarea zilei
Aţi fost nevoit să apelaţi la terapie, pentru copilul vostru, în adolescenţă?
Observator » Interviurile lui Marius Pancu » Toni Greblă, reacţie după ce Clotilde Armand i-a făcut plângere penală. Ce spune despre lipsa unor voturi de la numărătoare, în sectoarele 1 şi 2