Antena Meniu Search
x

Video Interviu cu Maia Morgenstern din a "doua casă". Cum îşi găseşte actriţa energia: "Emoţia vine din gând"

De 4 decenii, marea actriţă de teatru şi film, Maia Morgenstern, creează un carusel de emoţii în fiecare rol pe care îl interpretează. Actriţa a oferit un interviu echipei Observator.  

Andreea Ţopan
de Andreea Ţopan

la 29.11.2023, 12:53

Vezi și

Ne-am întâlnit în locul care, poate, îi este cel mai aproape de suflet: la Teatrul Evreiesc de Stat. A lăcrimat, am râs împreună, iar de la înălţimea personalităţii sale, mi-a făcut o mărturisire. Revine cu picioarele pe pământ la piaţă sau dând cu aspiratorul.

Andreea Ţopan: Suntem într-unul dintre cele mai dragi locuri pentru dumneavoastră şi suntem şi pe final de an şi dacă ar fi să vă uitaţi aşa, la acest an care se încheie, în acest loc, ce emoţie vă încearcă?

Maia Morgenstern: Sunt multe trăiri cele ce mă înceacă, multe emoţii şi ambivalente, şi cu bune, şi cu rele, şi cu derapaje, şi cu ambiţie, şi cu proiecte realizate şi cu visuri spulberate. Cred că nu exagerez şi am motive să fiu mândră, odată să se îndrepte spatele şi să afirm. Emoţia vine din gând. În meseria mea, îmi pregătesc uneltele cu mintea. Totul sau foarte mare parte este minte, este creier, este cultură generală. Munceşti în permanenţă la mijloacele meseriei tale. Ăsta-i adevărul meu!

Andreea Ţopan: Cum reveniţi la izvor, cum vă reaşezaţi în spaţiul dumneavoastră, care vă reechilibrează?

Pe acelaşi subiect

Maia Morgenstern: Mă duc la piaţă! Mă duc la piaţă, circul cu metroul, dau cu aspiratorul, stau de vorbă, ascult. Şi are grijă viaţa să îmi dea câte un cot. A face faţă realităţii nu totdeauna plăcute e un exerciţiu onest de trezire. 

Andreea Ţopan: Care este cel mai bun sfat pe care l-aţi primit şi de la cine şi care v-a ajutat pe tot parcursul carierei, dar şi în viaţă? 

Maia Morgenstern: Cred că îndemânul la respectul de sine, din partea tatălui meu şi fără să o fi conceptualizat, incapsulat, din partea mamei. Cât i-ar fi fost de greu, nu am auzit-o pe mama plângându-se niciodată. Găsea soluţii, lua problema de coarnele ei, găsea soluţii şi cânta!  

Andreea Ţopan: Mama, cu majusculă, aşa scrieţi! Ce emoţie vă încearcă când scrieţi mama, cu majusculă? 

Maia Morgenstern: Îmi e greu să vorbesc despre asta, asta cred că mama nu a primit de la viaţă atât cât ar fi meritat. 

Andreea Ţopan: Care a fost cel mai greu rol pe care l-aţi jucat de-a lungul timpului? Şi desigur mă refer la încărcătură emoţională, culturală, a fost rolul Maicii Domnului?

Maia Morgenstern: NU! NU! Rolurile cele mai grele sunt cele care n-au ieşit. Treaba mea şi treabă multă aici e că trebuie să organizez şi să mi organizez munca foarte bine, şi asta mă ajută grozav, vorbim depdre The Passion of Christ şi vorbesc cu mare bucurie în aramaică, tare greu mi-a fost, şi atunci aveam de lucrat în fiecare moment, nu aveam timp. Şi am intuit că va fi o controversă, o să fie scandal mare, şi a fost scandal mare şi am lăsat lucrurile astea în urmă, le-am lăsat atunci imediat. Sunt 21 de ani, pentru Dumnezeu. Şi iarăşi mi-am adus aminte cu câtă minuţiozitate, îmi organizam fiecare centimetru de viaţă, fiecare secundă a timpului meu şi atunci laşi victimizarea. Whatever, că e pe englezeşte şi te duci mai departe.

Andreea Ţopan: Cu ce gânduri încheiaţi 2023 şi ce stare vă încearcă?

Maia Morgenstern: Cred că anul ăsta a stat sau stă sub semnul speranţei devenirii. În fiecare an sperăm că la anul o să fie mai bine. Anul acesta, dacă stau să mă gândesc bine s-au copt roadele răbdării mele, felul în care am tratat şi am gestionat cu răbdare. Atâta cât a fost şi niciodată nu e destul în ceea ce mă priveşte. Felul în care am tratat cu răbdare au venit înapoi. 

Andreea Ţopan: Ce ne lipseşte? Ce îi lipseşte României?

Maia Morgenstern: Nu numai României. Cred că ne-am obişnuit, cred că e o modă. E un soi de autocondamnare, nu victimizare. Ne acuzăm noi p noi înşine. E foarte la modă, dar nu numai în România. 

Andreea Ţopan: Ce vă doriţi de la Moş Crăciun?

Maia Morgenstern: Sănătate şi pace din adâncul sufletului meu. Îmi doresc pace! La mulţi ani!

Interviul integral poate fi urmărit în materialul video de mai sus.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Exclusiv Observator » Interviu cu Maia Morgenstern din a "doua casă". Cum îşi găseşte actriţa energia: "Emoţia vine din gând"